Кристиан Вигенин, БСП: Можем да гарантираме спокоен живот с мерките, които предлагаме

Благодарение на БСП не се допусна България да изнася оръжие и да стане част от конфликта в Украйна

„Ние винаги сме казвали, че за България е важно да има сигурни доставки на минимална цена. Виждаме, че към момента нямаме достатъчно адекватна алтернатива освен да се обърнем отново към „Газпром“. Важно е да имаме възможност за повече гъвкавост и възможности за преговори с различни доставчици - това е диверсификацията. Според този въпрос за газовите доставки за България трябва да бъде изваден от идеологизирането и да погледнем към конкретните нужди на хората.“ Това заяви зам.-председателят на БСП и водач на листите на партията в 16 МИР Пловдив-град и 31 МИР Ямбол Кристиан Вигенин в ефира на радио „Дарик“

„Темата е гарантирането на количествата газ необходим за хората и бизнеса. Не мисля, че по тази тема „Възраждане“ имат принципна и ясна позиция такава, каквато има БСП. Защото ние още, когато участвахме в правителството и бяха спрени доставките - ние излязохме с позиция, че това не бива да се прави така. Министърът на икономиката и индустрията съвместно с бизнеса поиска тези разговори с „Газпром“ да бъдат възобновени. Ние категорично настояваме за нормализиране на дипломатическите отношения с Руската федерация и поддържане на диалог с тях“, обобщи Вигенин позицията на левицата за газовите доставки.

Социалистът коментира, че актуализирането на пенсиите ще означава справедливост в пенсионната система. „По отношение на топлоенергията ще гарантираме максимална цена, след която държавата ще компенсира. Предлагаме така, както правителството и парламента гарантираха максимална цена на електроенергията, след която държавата компенсира бизнеса – така да се направи и с газа. Предлагаме напълно осъществими неща с грижа за хората“, добави той.

Вигенин заяви, че основният лозунг на социалистите в предстоящата кампания ще е: „За социална и сигурна държава“. „Сигурна държава означава – държава, която гарантира своята международна сигурност, но в още по-голяма степен държава, която създава сигурност вътре. Предвидили сме мерки свързани с по-засиленото полицейскo присъствие в населените места. Сигурността е свързана и с това хората да не стоят на студено и тъмно през зимата. Това означава сигурност в гарантирането на природен газ тази зима. Сигурност и по отношение на това, че ако се разболееш – можеш да се лекуваш. Колкото и зловещо да звучи – в 21 век все още има хора, които нямат достъп до качествено здравеопазване. Също така говорим и за сигурността по границите. Сигурност и по отношение на това, че корупцията ще бъде наказана. Корупцията убива по всякакви начини и ние виждаме как тя на определени равнища корупцията по границата уби различни хора в страната“, категоричен бе той за приоритетите на Българската социалистическа партия.

Според него причините да бъде съборено правителството са били по-скоро вътрешно политически, тъй като една от партиите в коалицията е отказала да бръкне дълбоко в затлачените корупционни проблеми на страната ни. „Тук също е много важна отговорността на избирателите. Нека добре да преценят дали искат всичко случвало се до момента да бъде замазано или ще искат пак в управлението да влязат партии, които са готови да разчистят пътя напред. Да въведат законодателство, което да минимизира възможността за този тип корупция от последните години, която бе ръководена от най-високо политическо равнище. Без промени в съдебната система и без въвеждането на контрол върху актовете на главния прокурор – без това, ние не можем да направим другите неща. Но над всичко стои политическата воля това да се случи“, допълни Вигенин за политическата ситуация и отговорността пред българските граждани.

„БСП и ръководството на партията се доказахме, че като се ангажираме с нещо – ние го реализираме. Ще бъдем съюзник в борбата срещу корупцията. И ако получим шанс – ще доведем нещата докрай“, категоричен бе зам.-председателят на БСП за намеренията на левицата в борбата срещу корупцията.

„Директните политически атаки срещу лидера на БСП Корнелия Нинова са, когато атакуваш лидера по различни начини и включително със самото назначение на министъра на икономиката и индустрията. Беше ясно, че този човек идва на тази позиция, за да си отмъщава на Корнелия Нинова, която преди това го уволни. Няма български избирател причината за това назначение. И с действията оттогава се вижда, че това не е случайно, което е жалко. Ако това не спре от днес буквално – ще означава опорочаване на изборния процес. Вторият елемент са системните уволнения и назначения. В първите седмици десетки социалисти бяха уволнени от други социалисти, които получиха позиции в служебното правителство само, защото са противници на Корнелия Нинова. Призивът ни в момента е всякакви действия на правителството, които могат да поставят под съмнение честността на изборите да бъдат спрени. Ние бихме искали да се фокусираме върху реалната политика и посланията за бъдещето“, обясни той за нападките и атаките срещу социалистическата партия. Вигенин подчерта още, че големите решения ще ги взема парламентарно подкрепеното правителство след изборите.

Заместник-председателят на БСП коментира, че благодарение категоричната намеса на БСП не е стигнало до там, че България да се превърне част от конфликта в Украйна и да изнася оръжия за там. „Ние сме една от няколкото страни в ЕС, които не предоставиха оръжия на Украйна. Ако зависеше от нас - нямаше и да се стигне до изгонването на 70-те руски дипломати. Това се оценява от много хора и ще бъде оценено в много по-голяма степен в бъдеще“, допълни социалистът.

В заключение Кристиан Вигенин каза, че не бива хората да живеят в страх от цени и инфлация или от външни заплахи. „Хората трябва да могат да живеят спокойно С мерките, които предлагаме и програмата, която имаме - ние можем да го гарантираме“, завърши той.