Георги Свиленски: Благодарение на БСП бяха повишени доходите

Сеп 02, 2022 Новини Избори 0 1136

Икономиката трябва да бъде подпомогната, защото без нея няма как да върви социалната политика

"Защо първият път не се получи, може би всички партии трябва да си дадат отговор. Защото една от партиите в коалицията реши в даден момент, че това правителство трябва да бъде свалено, разбира се усилията бяха положени доста усърдно. Но БСП трябва да участва в управлението на България, защото благодарение на нас бяха повишени пенсиите на българските граждани. Българските млади семейства получиха безплатни детски градини и ясли, а семействата получиха данъчни облекчения - 600 лева за едно дете и 1200 за две деца." Това заяви членът на НС на БСП Георги Свиленски в предизборен дебат по БТВ.

По думите му българските граждани виждат предприетите от БСП социални мерки и това трябва да продължи в следващото правителство. "Затова се явяваме на тези избори със заявката да продължим социалната политика. Тази, която отстоявахме и, която в трудни дебати с ПП и другите коалиционни партньори успяхме да защитим", допълни социалистът.

"Докато слушаме споровете дали е направена диверсификацията и от колко източника се взема газта за България, българските избиратели ги интересува цената и сигурната доставка. Вчера разбрахме за ново 19% повишение на цената. Хайде да видим кой е този, който може да осигури евтин газ, защото чувам напоследък да се говори за предвидима цена на газта. 5000 долара също е предвидима цена, но това устройва ли българската икономика и гражданите?", поясни той. Той подчерта, че БСП е за сигурни доставки на ниски цени, а това според него означава разговори с всички, включително и с "Газпром".

Георги Свиленски коментира и обвиненията на Борисов, че има хаос във финансите и няма да могат да бъдат изпълнявани социалните програми. "Всичко това подготвя обществото, че ако дойдат ГЕРБ на власт или продължи да управлява служебното правителство - да бъдат преразгледани социалните постижения на правителството, в което именно БСП беше основен стожер", посочи социалистът.

"Към месец юли 1.5 млрд. излишък, икономика на първо място по промишлено производство за първото полугодие и на четвърто място по БВП. Ние няма да позволим нито социалната политика, нито пенсиите да бъдат преразглеждани. Напротив, ще настояваме те да бъдат увеличени още от 1 януари, защото българските граждани трябва да бъдат компенсирани на база инфлация и справедливост. Ще настояваме българската икономика да бъде подпомогната. Защото без работеща икономика няма как социалната политика да върви и никой не говори за вдигане на данъците", категоричен бе той за състоянието на държавата и приоритетите на левицата.

Социалистът заяви, че БСП от 12 години се бори с модела на ГЕРБ и ДПС, където ГЕРБ си правят каквото искат, а ДПС ги подкрепят тайничко, но без да влизат в коалиция. "И този модел не трябва да продължава. В 47-я парламент ГЕРБ разшириха модела с ДПС, като включиха в него "Възраждане" и "Има такъв народ" и направиха една доста сериозна коалиция, която да свали правителството", обобщи той за модела на управление, срещу който се бори левицата.

В заключение Георги Свиленски каза, че българските граждани имат нужда от решаване на кризите. "Това може да се свърши от сигурна, силна и социална държава. Затова нашият слоган тази година ще бъде: "За социална и сигурна държава, с номер 28". На 2 октомври, който желае от българските избиратели да получи такава държава, може да ни подкрепи", завърши той.