Корнелия Нинова: Най-важно сега е да овладеем инфлацията и да повишим доходите

Сеп 02, 2022 Новини Избори 0 813

Трябва да се възстановят разговорите с Русия и Газпром, за да се осигурят по-ниски цени на газа

"Влизаме в тези избори в различно качество. За разлика от досега, влизаме като партия, която е управлявала. Много години участвахме като опозиция, която критикува ГЕРБ и предлага алтернатива. Но сега можем да застанем пред хората и да кажем какво свършихме като управляващи. И това е нашето предимство, защото свършихме добра работа." Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по Радио "Фокус".

По думите на Нинова най-важни за БСП са икономиката и социалната политика. "А така бяха разпределени секторите в правителството, че икономиката и социалната политика бяха в нашите сектори и ние от БСП ги управлявахме. Можем с много открито лице да застанем пред хората и да кажем, че постигнахме стабилизация на икономиката, подкрепихме фирмите. Резултатът е виден. В края на юни Европейската статистика отчете, че сме на първо място по промишлено производство и на четвърто място в ЕС по растеж на БВП. Този растеж и тази стабилизация на икономиката ни позволи да има приходи, които да насочим към нашата приоритетна политика - социалната", коментира тя и подчерта, че БСП се е погрижила за най-уязвимите български граждани, каквито са децата, младите, работещите бедни и пенсионерите.

"Много спокойно заставаме и казваме, че онези 22 млрд. лева, които се разпределиха за социална политика представляват безплатни детски градини, увеличаване на майчинството на 710 лв., семейно подоходно облагане на младите семейства, което означава, че те плащат вече по-малко данъци. Ако имат едно дете 600 лева, ако имат две деца 1200 лв. по-малко данъци. За работещите увеличихме минималната работна заплата, увеличихме ваучерите от 80 на 200 лв. за храна, а те могат да ги ползват вече за културни мероприятия и за почивка на море. Увеличихме пенсиите. Средно при ГЕРБ за 12 години те бяха увеличени със 162 лв., а ние само за 7 месеца 167. Заложили сме от 1 октомври и преизчисление на пенсиите. Влизаме в тази кампания със самочувствие за свършена работа, въпреки кризите, въпреки тежестите, които изпита България през тези 6-7 месеца. И разбира се с предложения и готови решения как да продължим оттук нататък", добави лидерът на социалистите за постиженията в социалния сектор.

Според Нинова преди да се говори за големите промени в борбата с корупцията и справедливостта, е най-наложително да се реши въпроса с инфлацията, доходите, бедността и цените. "Това е най-важното, за да преведем България през тежките зимни месеци, които идват, както го направихме миналата зима. Затова имаме решения:

Първо, трябва да се замрази цената на газа. Така, както през февруари го направихме с цената на тока за домакинствата. Това даде резултат - спасихме хората от високи цени. Сега това трябва да го направим с газа.

На второ място - сериозна програма за компенсация на фирмите и бизнеса за цената на газа. Същото го направихме и с тока. Стигнахме до 250 лв. на мегаватчас компенсация за бизнеса и така спасихме икономиката. Не допуснахме фалити, не допуснахме да освобождават работници, а безработицата ни е по-ниска от европейската.

На трето място - мощна социална програма, каквато имаше и досега. За да се компенсират тези високи цени и обедняването на хората.

На четвърто - да се възстановят разговорите с Русия и "Газпром", за да се осигурят по-ниски цени на газа. Това спешно трябва да се направи, защото кризата няма да е само през зимата", обобщи председателят на Българската социалистическа партия за основните мерки и приоритети на левицата.

Тя коментира, че ГЕРБ и цялото задкулисие около партията на Борисов имат изгода да внушават, че правителството, в което БСП е участвала се е провалило във финансовата и икономическата сфера. "За да заявят на гражданите: "Върнете ни обратно, ние ще решим проблема". Това е първи елемент. Вторият- атакуват за неразумни харчове т.е. социалната сфера, говорят за затягане на коланите и намекват за увеличение на данъците. Искат персонално да ни ударят", допълни Нинова.

По думите й всички партии се заиграват със социалната сфера и обещават там да работят, но според нея БСП има предимството не просто да обещава, защото социалистите са доказали и, че могат да го направят. "Дори и нашите партньори от управлението виждам, че сега извеждат напред най-вече социалната политика. Нещо, което без БСП нямаше да се случи в това правителство. ГЕРБ искат да отрекат всичко това, за да кажат, че те са алтернативата. Това е изключително пагубно. Хората не са забравили какво беше 12 години по време управлението на ГЕРБ. Ние заявяваме категорична позиция как да се продължи оттук нататък. Нека избирателите преценят", посочи председателят на Българската социалистическа партия.

По отношение на последните обвинения на Борисов за несправяне с работата тя заяви: "Нека да видим фактите. Оставихме през юли в бюджета 8.5 млрд. лева, 1.5 млрд. излишък, от отпуснатите от НС за теглене кредити 10 млрд. сме изтеглили 1.5 млрд. А общо за нашето управление дълга падна с 2 млрд. Напротив, оставихме стабилни финанси, стабилна икономика, силна социална подкрепа за хората. Сигурна съм, че Борисов и едно число, и един факт няма да може да каже по отношение на тези обвинения. Оставихме стабилна държава. Важно е хората с гласа си през октомври какво ще решат. Дали ще продължи тази политика или ще върнем старото - ГЕРБ, задкулисието и целия модел, който Борисов управляваше".

Лидерът на БСП коментира обвиненията на министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов с думите: "Е, какво да очакваме от човек, който съм уволнила за несправяне с работата му, а ръководството на ВМЗ-Сопот го даде на прокурор за подписани неизгодни договори по времето му като председател на борда. Оферти за транспорт на работниците между 1.5-2.0 лв., те подписали за 7 лева. Тъй като г-н Стоянов изговори много лъжи по мой адрес, заведох дела. Оттук нататък ще се обяснява в съда".

"И децата вече разбраха, че кризите са резултат от войната в Украйна. Разбира се те започнаха по-рано от ковид кризата, която се отрази на икономиката, но войната ги задълбочи. Очевидна е причината. Въпросът е как ще решаваме кризите, а не виждам ГЕРБ да предлагат решение. Най-важно е да се овладее инфлацията, а доходите на хората, бедността и неравенствата да се намалеят", посочи Нинова относно причините довели до кризите, в които се намираме.

"Това е наша последователна позиция - откакто се заговори за търсене на шистов газ в Добруджа, ние сме против и няма да го допуснем. Експерти твърдят, че има възможности за разработка и добив на газ от находища в Черно Море - това е абсолютно нормално и приемливо. Хубаво е да имаме собствени източници и да сме независими. Но Добруджа е житницата на България, плодородната ни земя и не можем да допуснем там да се правят дълбочинни проучвания. Оставаме последователни по този въпрос. Добруджа трябва да произвежда храната на България", обобщи тя за позицията на социалистите, които са против проучванията и добиването на шистов газ от житницата на България.

В заключение Корнелия Нинова каза, че обратно на много мнения смята, че след изборите правителство ще има и посочи, че над 60% от гласувалите в едно от последните проучвания казват, че трябва да има редовно правителство, защото е необходимо. "Трябва ни стабилна последователна политика. Необходим ни е парламент, който да решава всички тези въпроси, които предлагаме като решения. Тези неща не могат да станат факт, ако няма правителство, но от българските избиратели зависи какво ще е то. Дали ще се събере мнозинство, което да продължим промяната в България, подреждането на държавата, скъсването със задкулисието, да има социална и сигурна държава или ще върнем старото - ГЕРБ модел и всички свързани с този модел зависимости, и 10 млрд. кражби годишно", заключи лидерът на българските социалисти.