Иван Иванов, БСП: Към 01.08.2022 г. необходимите количества дърва бяха осигурени

Сеп 01, 2022 Новини БСП 0 585

Не бива да се сплашват хората с предизборни цели

“Традиционно преди избори ГЕРБ не пропуснаха да експлоатират темата с дървата за огрев. Трябва да е ясно, че само за седем месеца успяхме да свършим много работа, така че нуждите на българските граждани да бъдат задоволени.” Такава позиция изрази водачът на листите на “БСП за България” в Шумен и Русе и доскорошен земеделски министър Иван Иванов във Фейсбук. 

“От януари до края на юни тази година бяха разкрити 43 склада за директна продажба на дърва за огрев за местно население, като предстоеше те да станат 56. Въведохме електронни търгове, които да намалят злоупотребите при продажба на дървесина. Не на последно място засилихме контрола в българските гори. За периода декември 2021 - юли 2022 "Изпълнителна агенция по горите" и държавните предприятия извършиха над 200 000 проверки. Всичко това направихме с цел спиране на безразборната сеч и прекратяване на порочните практики в сектора въведени от ГЕРБ. Действията ни дадоха своите резултати и над 250 000 кубика повече дърва бяха осигурени, спрямо предходната година, за огрев на българските граждани”, обясни той.  

“След множество проверки, които аз като министър и ръководеният от мен екип направихме, мога да уверя, че към 01.08.2022г. нямаше проблем с доставките на дървесина. Необходимите количества дърва бяха осигурени, те бяха доставяни ритмично, както за граждани, така и за фирми. Цените, на които се продаваха дървата за огрев в складовете в държавните горски и ловни стопанства бяха между 70 и 100 лева. Сектор "Гори", както и целият сектор "Земеделие", бе в много добро състояние и бяха поправени голяма част от щетите, нанасяни от ГЕРБ в продължение на 12 години. Доказателство за това е и огромният ресурс, който беше осигурен, в размер на 3,4 млрд. лв. които да бъдат разплатени към българските земеделци до края на 2022г. Бяха изплатени 143 млн. лв. по т. нар. Ковид помощ”, подчертава Иванов. 

Предстои да бъдат изплатени близо 700 млн. лв. национални и европейски средства, част от безпрецедентното подпомагане, което осигурихме. Освен това предстои и изплащането на 300 млн. лв. за общините. Дано плащанията вървят регулярно и земеделците получат своите средства”, пише още социалистът. 

“В напрегната ситуация, в която се намира България, никак не е добре да се сплашват хората с предизборни цели. Българският народ не е глупав и няма да го позволи”, категоричен е Иван Иванов.