1/3 от кандидатите за депутати на БСП са до 35-годишна възраст, 46 са млади жени

01.09.2022 г.

119 от общо 440 кандидати на левицата за тези парламентарни избори са под или на 35-годишна възраст, като близо 40% от тях са млади жени – или точно 46. Това показват данни от листите на БСП за вота на 2 октомври.

Най-младият кандидат на левицата е Ангел Рангелов, който е в листата на БСП за 16 МИР - Пловдив – град. Младите в БСП са представени от двама водачи – Валери Митов в Габрово и Явор Божанков във Велико Търново.

В 7 области на България на второ място в листите са избрани младежи. Във Велико Търново втора е София Георгиева – Вергилова, млад общински съветник от Свищов, в Пловдив – град на тази позиция е младият лидер на градската организация на БСП - Иван Петков, а бившият парламентарен секретар на Министерството на труда и социалната политика и икономист Георги Ангелов е втори в столичния 23 МИР. Същата позиция, но в съседния 24 МИР, заема млад финансист – Александър Димитров. В хасковската листа на социалистите водачът е следван от Богдан Кирилов, млад общински съветник от града, в Кюстендил втори е Даниел Каратов, а в Шумен – младият народен представител в 47-тото Народно събрание Иван Ганчев.

Столичният 23 МИР е районът с най-много младежи кандидати - 15 от общо 32-ма. Средната възраст на младите лица от листата в този МИР е 28 години.

„Този процес на подмладяване показва няколко неща. Младежите по места доказаха, че имат подготовката и експертизата да бъдат кандидати и да представляват БСП на тези избори. Партията има нужда от нов облик, който минава само и единствено през младите ни и подготвени лица. Радвам се, че виждаме това почти навсякъде из страната. Това е важен опит и подготовка за тях, защото догодина ни чака и  битка на местно ниво. Младежите ни доказаха, че имат подготовката и енергията да се борят за една социална и сигурна държава. Аз лично се гордея с тях.“ сподели Габриел Вълков, председател на Младежкото обединение в БСП.