Корнелия Нинова: Няма да позволим вдигане на данъци и рязане на социални разходи

Авг 31, 2022 Новини БСП в медиите 0 530

ПП и ДБ да кажат къде се позиционират по тази линия

"Продължаваме да искаме да се водят преговори с "Газпром" и ако се предложи по-ниска цена и гарантирани доставки - ние сме за това. Знаете, че големи европейски икономики продължават да купуват руски газ." Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в предаването "Тази сутрин" по bTV.

По нейните думи има противоречива информация по въпроса дори вътре в служебния кабинет. "Г-н Донев каза, че не знае кой точно преговораря, може би "Булгаргаз", а изпълнителният директор на "Булгаргаз" Деница Златева каза, че разговорите се водят на високо политическо ниво - т.е. премиер и президент. Тези противоречиви сигнали говорят, че не се гледа сериозно на въпроса", посочи тя.

Според Нинова служебният кабинет не е направил нужното, за да осигури разтоварването на танкерите с втечнен газ.

"Има начертани две алтернативи за развитието на България в следващите месеци и години. Едната линия е тази, която провежда ГЕРБ и служебният кабинет. От другата страна сме ние - БСП", заяви Корнелия Нинова и обясни: "Какво казват служебният кабинет и ГЕРБ - очертава се страшен дефицит, идва катаклизъм, финансов колапс. Няма нищо вярно в това, но каква е целта - да уплашат хората. И следващата стъпка те я подсказаха - трябва да се режат разходите, може и да се вдигат данъците. Тяхната линия е на стягане на коланите и рязане на предимно социални разходи."

Тя припомни фактите относно какво наследство е оставило досегашното правителство - България е на първо място в ЕС по промишлено производство и е на четвърто място от 27 по ръст да БВП,  в хазната има 8.5 млрд. лв. и 1.5 млрд. лв., а изтегленият дълг е 1.5 млрд. лв.

"Какво предлагаме - политиката, която водихме досега да продължи. Първо, защото показахме с тези факти, че е добра. Оставяме стабилна икономика и стабилни финанси. Зад тази наша политика стоят аргументи - фактите плюс цялата европейска политика. Кажете ми един европейски лидер, който не подкрепи семействата и домакинствата, дори и с директна помощ, не си подкрепи бизнеса, не намали данъците. Европейската комисия призова всички да намаляват данъците. Т.е. това е европейската линия и ние я проведохме", подчерта лидерът на БСП.

"Заедно с министър Велкова сме писали този бюджет и прогнозата за следващата година, а Георги Гьоков прекара денонощие при нея докато увеличим пенсиите. Тя правеше бюджета и тя се разписваше под него, включително под 3-годишната прогноза, в която е заложен 3% дефицит и изведнъж казва, че той ще е 6%", каза Нинова по повод изявленията на служебния финансов министър.

В ефира на bTV тя предупреди, че служебният кабинет започва подготовката на бюджета за 2023 г. и се готви да вдига данъци. "Не си губите времето с това. В следващия парламент "БСП за България" ще сме гарант, че няма да се вдигат данъците. Всичко възможно ще направим. В тази криза е абсурдно да вдигаш данъци и да режеш социални разходи", категорична бе Корнелия Нинова.

Председаделят на БСП призова служебния финансов министър да излезе и да каже какви извънредни разходи предвижда за 11 мрлд. лв. "Казват да се ореже социалната програма. Безплатните лекарства и учебници за деца струват следното: безплатни учебници за 580 хиляди ученици - 50 млн. лв., безплатни лекарства за деца до 14 години, което е в програмата на БСП и е заложено в бюджета - 130 млн. лв. Преизчисляването на пенсиите струва 1 млрд. лв.", направи съпоставката Нинова. 

Тя припомни финансова политика на Борисов,  като, по нейните думи, той е трупал излишъци, които не е отчитал в парламента, а през декември месец ги е раздавал от джипката. "Това беше ненормалното. Ние нормализирахме фискалната политика", подчерта лидерът на българските социалисти.

Тя припомни още: "При Борисов нямаше безплатни детски градини. Майчинството през втората година не беше обвързано с минималната работна заплата и не се повиши както ние го направихме от 650 на 710 лв. Ваучерите за храна на работниците не бяха 200 лв., а бяха 80 лв. Нямаше културен чек - да ти дадат 200 лв. да си купиш книги. Борисов за 12 години увеличи пенсиите със 162 лв., ние за 6 месеца - със 167 лв."

По думите на Нинова и досега БСП е имала различия с "Демократична България" и "Продължаваме промяната", но са работили заедно по програма за борба с корупцията, за слагане на ред в държавата и за приключване на модела на управление на ГЕРБ. "Сега те трябва да се определят по тази линия - искат ли да режем разходи и да вдигаме данъци или искат да продължим политиката, която трите партии водихме досега. Допускам, че ще искат второто, защото този бюджет, който направихме и политиката, която досега водихме, я решавахме трите партии. Т.е. имаме основата, върху която да продължи, а още по-важно е сега заради зимата, която предстои", каза още тя.

"Не се поддавайте на тази паника и това внушаване на страхове. Всеки проблем има решение. Всичко ще бъде наред, стига да има разумни хора, които да решават въпросите", призова в заключение Корнелия Нинова.