Европейската сметна палата споделя необходимостта да бъдат опростени правилата за усвояване на европейските фондове

Май 08, 2011 Новини БСП 0 1036

Необходимо е да се опростят правилата за усвояване на еврофондовете, както и за обществените поръчки

Необходимо е да се опростят правилата за усвояване на еврофондовете, както и за обществените поръчки. Такова мнение изрази депутатът от ПГКБ Меглена Плугчиева на среща с ръководството на Европейската сметна палата в Люксембург, където участва в заседанието на Консултативния съвет на Института по европейски въпроси. Участниците в срещата от Европейската сметна палата споделиха, че са в диалог с Еврокомисията за търсене на начини да се опростят процедурите за усвояване на еврофондове и обществените поръчки. Меглена Плугчиева коментира, че правилата са твърде сложни и това често води до невъзможност да се използват средствата в България и страните от Югоизточна Европа. Като друг проблем домакините посочиха, че в новите страни- членки на ЕС, поради неопитност и прекомерна предпазливост,  не се прави разлика между административни грешки и умишлени престъпления с европейски средства.

С премиера на Люксембург Жан-Клод Юнкер е бил обсъден пактът Евро+. Обект на разговора е била финансовата ситуация в Гърция и Португалия, както и необходимите средства да бъде посрещната  имиграционната вълна от Северна Африка. Само в Гърция вече има 500 хиляди имигранти от размирната зона.

По време на заседанието на Института по европейски въпроси е взето решение заедно с политически фондации да бъде създаден проект за подпомагане на демократичните процеси и младите хора в Северна Африка.