Атанас Зафиров, БСП: Ако държавата не се намеси решително, рискуваме да бъдем заляти от мигрантски поток

Авг 30, 2022 Новини БСП в медиите 0 1882

Надявам се, че новото Народно събрание ще спре да неглижира проблемите на националната ни сигурност и отбраната

"За съжаление, стана практика да се случва подобен инцидент като този с полицаите в Бургас, за да реагира държавата подобаващо. Проблемът не е от вчера или днес. Той е комплексен. Тук става въпрос не само за адекватната охрана на границата, а и за начините на реакция, корупцията в системата, неспособността да се намират виновни за разхищенията на държавни средства." Това заяви заместник-председателят на БСП Атанас Зафиров в ефира на Euronews Bulgaria.

По неговите думи построяването на т.нар. защитно съоръжение на границата се е превърнало в един от най-скъпите инфраструктурни проекти, като оградата струва над 200 млн. лв. "Ако първоначалното строителство беше към 200-300 хил. лв. на км, впоследствие цената стигна 1 млн., за да сме свидетели на състоянието, в което е това съоръжение днес и то не способно да спре никакви проникване", припомни Зафиров.

Той бе категоричен, че без комплексните усилия на всички институции, няма как да бъде намерено адекватно решение на проблема. "Тук говоря за включване на армията по-решително, говоря и за промяна на законодателството, така че наистина хората, които се занимават с този мръсен бизнес, каналджийството, да получават адекватни наказания за своите действия", подчерта Атанас Зафиров.

Според него, ако държавата не се намеси решително, рискуваме да бъдем заляти от мигрантски поток. "Ние не знаем дали това са обикновени мигранти, или през тях могат да проникнат и терористи. Ситуацията е много тревожна", изтъкна заместник-председателят на БСП.

"Грешка бе, че армията беше изтеглена от границата. В 46 Народно събрание бяха направени разчети, които показаха, че за използване на 1050 души жива сила и 145 единици техника са нужни около 4.2 млн. на година - средства, които бяха осигурени. В един момент обаче държавата реши да изтегли армията и да разчита само на полицейски сили, които видимо не могат да се справят със ситуацията", коментира той.

Той изрази надежда, че новото Народно събрание ще спре да наглижира проблемите на българската национална сигурност и отбраната. "В предишния парламент ми беше малко трудно да убедя нашите партньори от коалицията, че допълнителни средства за отбрана са жизнено необходими в момента на страната", призна Зафиров, който изрази притеснения, че темата отново ще бъде заметена в ъгъла.

"Очаквам правителството да бъде по-категорично в своите послания за преговорите с "Газпром", защото отново започна да говори половинчато. Трябваше вече да бъде решен този въпрос. Осигуряването на евтина суровина не е геополитически въпрос, а въпрос, който касае националните интереси и който обслужва преди всичко българската икономика и българските семейства. БСП категорично смята, че разговори с "Газпром" трябва да се водят и действащият договор трябва да се изпълнява от двете страни", каза още Атанас Зафиров.