Корнелия Нинова: БСП доказахме с работата си, че сме социалния стълб

Авг 17, 2022 Новини БСП в медиите 0 722

Готови сме с 4 работещи решения, които ще доведат до много бърз резултат за семействата и икономиката

„Високата активност винаги дава легитимност на институциите и по-голяма тежест на тези, които са избрани. Така че дано да има висока активност на изборите.“ Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в ефира на БТВ и продължи: „БСП влиза по-силна в кампанията, защото през властта доказа резултати. Това, което обещавахме в опозиция, го доказахме с работата си. Влизаме с много открито лице пред избирателите си, защото доказахме, че може да има социална държава. Ние бяхме социалният стълб в това правителство – 22 млрд. лв. социална подкрепа за безплатни детски градини, данъчни облекчения на млади семейства, увеличение на майчинството, увеличени детски надбавки, увеличение на минималната работна заплата, ваучерите за храна от 80 на 200 лв. на работниците, подкрепата за икономиката за тока.“

Председателят на левицата припомни още за пенсионерите, че за 12 години пенсиите са увеличени общо със 164 лв., а сега само за тези месеци със 167 лв., като са заложили в бюджета преизчисляване през октомври.

Като бивш министър на икономиката и индустрията Нинова се гордее, че България беше оценена през май месец на първо място в Европейския съюз по индустриален растеж и промишлено производство.

„Хората да ни оценят по работата. Да ни оценят по това, че шест години сме последователни в борбата с модела на управление на ГЕРБ. Не отстъпихме, въпреки всичко, което изпитахме на гърба си и за краткото време, което имахме, в много кризи, които ни връхлетяха мисля, че се доказахме като стабилна, последователна и загрижена партия. Ще работим за по-висок резултат, но хората ще решат“, каза още Корнелия Нинова в предаването “Лице в лице“.

„Във всичките ни позиции ни е движел интересът на българския народ“, категорична бе тя и обясни: „За първи път през април като партия, и аз като министър на икономиката и индустрията, заедно с работодателите обявихме, че е необходимо да има доставки от “Газпром“. Ако 1 млрд. е азерският газ, 1 млрд. втечненият газ, на нас не ни стига още 1 млрд. и съвсем логично е това да бъдат доставките от “Газпром“. Цялата индустрия претендира за това – 28 000 предприятия, 250 000 работни места“, посочи тя и добави наблюденията си, че с напредването на времето, останалите политически лидери узряват за тази идея. „Тя е национално-отговорната идея. През изминалите месеци тя се идеологизираше излишно, на нея се гледаше като геополитика. Ние гледаме на това, като на интереса на България, да не оставим хората и индустрията без решения“, коментира Нинова по темата за “Газпром“.

Нинова заяви, че от левицата имат 4 конкретни работещи и спешни решения, които ще доведат до много бърз резултат и посочи кои са те:

„Първо – да се наложи мораториум върху цената на газа, по подобие на това, което направихме с цената на тока през февруари. То проработи, спасихме милиони семейства тогава.

Второ – компенсации за бизнеса. Както компенсирахме онези предприятия за тока, така да се предвидят и компенсации за тези, които използват газ.

Трето – социалната програма. Непременно разширяване на броя на семействата и на размера на помощите за енергийно бедни.

Четвърто – разговори с “Газпром“.“

За да осъществят тези политики от БСП виждат като партньори досегашните си такива, но по важното – онези политически партии, които са готови да продължат. „За шест месеца направихме много крехък пробив в модела ГЕРБ, има нужда с удвоени усилията след тези избори да направим правителство и да продължим. В момента виждаме опасност от реставрация на модела ГЕРБ“, предупреди лидерът на левицата.

Що се отнася до наследството в Министерството на икономиката и индустрията Нинова обясни каква е разликата между тяхното управление и на сегашното служебно правителство: „Когато станах министър през декември извиках директорите на дирекции и директорите на предприятия и им казах: “На един лист до довечера искам три проблема, които са спешни и неотложни и трябва да ги решим бързо. Забранявам ви да продавате, приватизирате, концесионирате държавно имущество. Искам програма за увеличаване на заплатите на работниците. Намалявам бордовете. Политическият ми кабинет няма да взима пари за допълнително материално стимулиране, ще ги раздам на служителите и работниците. Това и направих“, заяви тя и допълни, че първият сменен борд е пет месеца по-късно – този на “Кинтекс“. „След като се уверихме, че резултатите са им лоши, че се източва предприятието, че се прехвърля на частни фирми“, уточни тя.

Нинова посочи какво се случва сега: „Утре ще се състои първият Съвет на директорите на Държавната консолидационна компания, където са всички държавни предприятия. Мислите ли, че ще се занимават с бизнес програми, с резултати на предприятията и заплати на работниците – нищо подобно. Ще вземат следните решения, това е дневният ред – увеличават борда от 4 на 7 души и вместо 1 директор ще има 3. Втората точка е смяна в ръководствата на дъщерните дружества. Не ги интересуват резултати и заплати. Министърът не е поискал отчета и на едно дружество да види как се развива“, каза бившият икономически министър.

По думите ѝ разликите са в това, че едните ги е грижа за предприятията и за работниците, не бързат с кадровите чистки. Другото е метла отгоре до долу. „Защо, като имаш още шест седмици? Този служебен кабинет не е избран от народа, той е назначен от един човек. През кадрите, които в момента се назначават от служебния кабинет, се връща моделът ГЕРБ-ДПС“, предупреди лидерът на БСП и даде за пример рокадите в “ВиК холдинг“, ТОЛ-система, зам.-министри в земеделието.

По думите на Нинова, когато преди година е започнало напрежението с президента, не е било ясно точно какво се случва, но сега позициите са изчистени. „Ние направихме президента Радев президент първия мандат. БСП, “Продължаваме промяната“ и ДБ го издигнахме и подкрепихме за втори. Президентът Радев свали правителството на БСП, “Продължаваме промяната“ и ДБ и в момента с тази чистка възстановява кадри на ГЕРБ“, посочи тя.

Лидерът на левицата обясни, че БСП никога не са започвали атака срещу президента Радев, винаги са го защитавали. „Когато той беше най-остро критикуван от Борисов и Цветанов, единствено БСП заставаше и на трибуната в парламента, и пред Президентството да го брани“, припомни тя и допълни, че президентът нито веднъж не я поканил на частни разговори, само на официалните срещи.

„Избрана съм пряко от членовете на БСП и то с 80% активност, и съм единственият пряко избран лидер от народа“, припомни Нинова във връзка с обвиненията, че овладява партията и допълни: „Във Видин темата много се преекспонира – напуснали са 8 човека от 800 организации- Митко Белята и леля му. Това не е разцепление, а оздравяване на БСП“, заключи Корнелия Нинова.