Таско Ерменков, БСП: Трябва да уредим отношенията си с „Газпром“

Авг 14, 2022 Новини БСП в медиите 0 416

Странно е, когато първите действия на служебното правителство са насочени към уволнението на хора от определена политическа партия

“Ако ние продължавахме да получаваме газ от „Газпром“, щяхме да плащаме 130 евро на мегаватчас, а не 152. В момента втечненият газ е около 185 евро на мегаватчас, а на борсата е над 210. И още едно число, което е много показателно – Унгария въз основа на дългосрочния си договор с „Газпром“ получава газта за малко над 50 евро на мегаватчас.” Това заяви членът на Изпълнителното бюро на БСП и енергиен експерт Таско Ерменков в предаването “Опорни хора” на Bulgaria ON AIR.

“Когато политизираме нещата с газта, а не се водим от икономическия интерес на държавата – нещата винаги се объркват. Другият парадокс е, че вкарваме руски газ, само че плащаме на посредници”, добави той.

Ерменков призова служебното правителство да ускори своите действия по отношение на „Газпром“ и да не ги слага на последно място. „Ние нямаме много голям избор по отношение доставките на газ. Трябва да решим дали ще купуваме газ на спотови цени и ще плащаме безумни пари, или ще седнем най-накрая, както индустрията и всеки нормален човек иска, да потърсим там, където газът е най-евтин“, посочи социалистът.

„Първото нещо, което трябва да направим е да си уредим отношенията с „Газпром“, защото, продължавайки с тази политика, има риск края на годината да получим фактура за газ, който не сме потребили. Има начин, по който трябва да се съобразяваме, както с интересите на „Булгаргаз“, така и с тези на „Газпром“ като руска фирма. Това, което е много важно, че в момента по договора, освен формата на плащане, нищо друго не се променя – нито стойност, нито количества“, обобщи Таско Ерменков ситуацията с доставките на синьо гориво у нас.

„Можем да похвалим предишното правителство за социалната политика и тук никой не може нищо да каже срещу увеличението на пенсиите, доходите, помощите за младите семейства, безплатните детски градини и още много други. Ако хората гласуват за политики, то ще се окаже, че Българската социалистическа партия има много по-голям потенциал от това, което социолозите ни дават“, категоричен бе членът на ръководството на БСП за мерките в интерес на хората, които редовното правителство е реализирало, благодарение на социалистическата партия.

В заключение той посочи, че всеки президент има правото да назначава служебно правителство, спрямо собствените си виждания. Но, според него, е странно, когато първите действия на такъв кабинет, вместо провеждане на честни избори, са насочени в посока уволнението на хора от определена политическа партия.

„Това няма как да не доведе до брожения срещу Радев. Президентът в момента не лобира за нито една от партиите, защото вече се опари от опита си с ИТН и „Продължаваме промяната“, но сякаш се опитва стратегически да си подготви нещата за по-нататъшни управления“, коментира социалистът.

„Призовавам всеки един от българските леви хора, които смятат, че е крайно време България да има социално управление - да гласуват за политиката, която сме декларирали, че провеждаме“, завърши Таско Ерменков.