Проф. Румен Гечев: Служебното правителство започна широкомащабна атака срещу БСП

Авг 11, 2022 Новини БСП в медиите 0 781

11.08.2022 г.

“Има основания да твърдим, че има сериозни елементи на реваншизъм, основно по две причини. Първо - служебните кабинети да припомним, че когато ГЕРБ падна от власт - не бяха сменени почти никакви кадри. Странното сега е, че служебният кабинет почва широкомащабно да сменя кадри и то почти изцяло на БСП. По-скоро тук става дума, че атаката е срещу Българската социалистическа партия.” Това заяви членът на Националния съвет на БСП Румен Гечев в ефира на BG on AIR.

“Искаме да предупредим колегите от служебния кабинет, че те са назначени като служебни министри. Ако обичат да подготвят предстоящите избори и да изпълняват приетия бюджет, да си спазват законите и да не се занимават с партийни дела. Тъй като това не само, че не се приема добре, но може и да има политически последици. Ето днес са сменили ръководителя на Патентно ведомство, както и шефове на агенции към Министерство на труда. Ние сме притеснени от ставащото, защото то не е редно и приемливо”, допълни социалистът относно действията на служебното правителство.

Проф. Гечев бе категоричен, че БСП няма да позволят в навечерието на изборите да се отнасят с тях по такъв безпринципен начин и поясни, че социалистите са се държали достойно в коалицията и са внасяли диалогичност и спокойствие. „Каквато и да е причината не е приемливо, тъй като за никого не е тайна, че екипът на г-н Радев е там, благодарение на Българската социалистическа партия. Но, когато от президентската институция се предприемат вече кадрови атаки в навечерието на изборите – това ни идва малко в повече. Очевидно е, че това, което се прави, не е с цел да ни се подобри резултата. Понякога да не си направят автогол, тъй като атаките срещу нас консолидират избирателите ни и отговорът ще бъде от тях“, обобщи той и подчерта, че на предстоящите избори социалистите ще имат по-добри резултати, защото са във възходяща тенденция.

„С нашите партньори в коалицията постигнахме едни добри резултати, имаше спокойствие и не допуснахме влошаване стандарта на живот на българите. Увеличихме и доходите изпреварващо спрямо инфлацията и това бяха правилни стъпки. В коалицията ние ясно предупредихме, че някои от стъпките, които нашите партньори предприеха, външнополитически и по отношение на енергийните баланси, бяха грешни“, обясни членът на НС на БСП и посочи, че социалистите са оценили санкциите на ЕК спрямо Русия като неприемливи и вредни.

„Няма договори за втечнен газ и българският бизнес е в правото си да протестира. Имайки предвид и запасите ни в Чирен – България все още се намира в риск от газови доставки. Затова служебният кабинет, ако обичат, да си гледат работата, да подготвят изборите и да оправят грешката с газа. А отговорността тук е на министъра на енергетиката, който беше от ИТН, както и на премиера. Ако не се сключат нови договори, зимата ще бъде студена, а бизнесът в тежка ситуация. Руснаците имат основание да искат сметки в рубли, тъй като Запада им блокира 300 милиарда активи. Така те постигат два ефекта – първо, няма как да им откраднат рублите и второ, карат Запада да работи за укрепването на рублата“, коментира проф. Гечев за ситуацията с енергийните доставки.

В заключение проф. Румен Гечев каза, че въпросът не е да се прехвърля вина, а да се види кои стъпки на коалиционното правителство са били правилни. „Коалицията се прави от негово величество избирателя. Като видим кой е в парламента – тогава ще говорим за стратегически решения. Всичко зависи от това българите какъв избор ще направят на 2-ри октомври”, завърши той.