Ирена Анастасова: Президентът вече не е активен срещу корумпирания модел на ГЕРБ и ДПС

Авг 05, 2022 Новини БСП в медиите 0 787

Огорчена съм, защото си давам сметка, че докато ние правихме и невъзможното да има правителство - на Дондуков 2 са подреждали министерствата в служебния кабинет

"Участието в служебния кабинет на тримата министри от БСП не бих казала, че се разглежда като предателство, но не е приятно. Нашите партийни членове коментират това поведение, защото Устава на партията казва, че когато става дума за министри в служебен кабинет трябва да се произнесе Националния ни съвет. Сега това не се случи и бидейки служебни министри тези колеги няма как да участват в кампанията и да помогнат на БСП в предстоящите избори. Те явно са решили да не помогнат на партията в този момент и смятам, че не е редно. Ако бяха попитали ИБ и НС, както направи Янаки Стоилов не мисля, че ръководството щеше да откаже." Това заяви заместник-председателят на БСП Ирена Анастасова в ефира на БНТ.

Анастасова коментира, че още от миналата година е имало индикации за напрежение и проблем от страна на Радев, но социалистите са отказвали да им повярват, включително и на политическите анализатори забелязали разрива в отношенията. "Като човек съм огорчена, защото давам си сметка от действията на служебния кабинет за тези два дни. Докато ние се опитвахме да направим и невъзможното, водихме разговори, за да можем да съставим правителство - през това време на Дондуков 2 тихо и кротко са седели и подреждали министерство по министерство всички кадри", допълни заместник-председателят на БСП.

"В България има много партии и този бой, включително и от президентската институция е основно по БСП. Какво е провокирало Румен Радев не мога да кажа, но предполагам основното е, че ръководството на БСП не се влияе нито от един или друг олигарх, нито от едно или друго посолство. Убедена съм, че сегашното ръководство и председателя на партията Корнелия Нинова залагат и си поставят на първо място интересите на България и чак след това интересите на партията.. Това е единственото правилно поведение, за да можем да разрушим досегашния модел на управление на страната. И явно всички удари срещу БСП са заради това поведение, защото много различни сили извън нашата партия искат модела да бъде запазен", посочи тя и подчерта, че основната разделителна линия между партиите продължава да бъде дали отново ще сме нормална държава, а относно Румен Радев заяви, че той вече не е така активен в говоренето си срещу корумпирания модел на ГЕРБ и ДПС.

По думите на Анастасова предстоящите парламентарни избори ще бъдат нов тест пред всички партии и всички български граждани. "Включително и битката срещу всички, които олицетвориха новото - срещу БСП, срещу "Продължаваме промяната", които са, ако не рожба то една политическа формация, която беше силно подкрепена от Радев. В предишния му мандат не съм чула от него такива възторжени думи за БСП, каквито чухме от устата му за г-н Кирил Петков и г-н Асен Василев", обобщи Анастасова за поведението на президента.

В заключение тя изрази опасения, че ако този модел на поведение от страна на служебния кабинет се запази, то е възможно той да окаже негативно влияние върху изборния резултат на социалистите.