Явор Божанков: Ако резултатът на БСП бъде свален от служебния кабинет с реваншизъм, Борисов ще се върне

Авг 04, 2022 Новини БСП в медиите 0 1058

04.08.2022 г.

„Една от най-големите схеми в държавата, е търговията на държавни дружества през Софийска стокова борса.” Това заяви народният представител от „БСП за България” в 47-то Народно събрание Явор Божанков в предаването „Твоят ден” по Nova News.

Той обясни как функционира тази схема: „Софийска стокова борса е частно акционерско дружество, през което държавата провежда търгове, на които уж има наддаване, конкуренция и състезание. Само че, за да търгуваш на тази стокова борса, трябва да си неин член и да работиш с някой брокер. Но по нейния устав тя сама решава кой става брокер и кой търгува и кой не. Аз твърдя, че цялата държавна машина от НКЖИ и БДЖ, през МВР, горива, стоки, почти 90% от държавния оборот минава през тази борса. И ако човек погледне договорите и види на какви цени се търгува, ще се хване за главата. Също така фирмите, които търгуват не са случайни, те са все едни и същи и все са свързани с политически лица и политически интереси.”

По неговите думи служебният кабинет е тръгнал със заявки да бъде правителство, което сваля политическото напрежение, но действията говорят обратното.

„Назначението в икономическото министерство е на човек, който е в тежък конфликт с ръководството на БСП и е уволнен от това ръководство. Той има личен мотив за реваншизъм. Няма съмнение, че този човек е селектиран точно със задачата да удари БСП”, припомни Божанков.

Според него служебният министър Стоянов не е там, за да удари персонално лидера на БСП, а да свали резултата на политическата сила, като част от един по-голям план.

„Служебният кабинет има огромна роля в това дали ще се формира или не, и то най-вече какъв кабинет в следващия парламент. Предишните служебни кабинети насочиха към определени политически формации”, обърна внимание той.

Той определи две хипотези в следващия парламента - или ГЕРБ да стане първа сила и да формира мнозинство, или мнозинството срещу корупцията отново да направи кабинет, този път без троянския кон “Има такъв народ”.

„Ако резултатът на БСП бъде свален от служебния кабинет с реваншизъм и атака, то в следващия парламент няма да се формира антикорупционно мнозинство и най-вероятно Борисов ще бъде основният фактор”, прогнозира Явор Божанков.