Опасно е да се оправдават думите на Борисов в Чикаго

Фев 17, 2009 Новини БСП 1 1835

Посещението на Вилфред Мартенс в България е ярко политическо и е свързано с предстоящите евроизбори   Днес имам по-важна работа от коментарите на г-н Мартенс

Посещението на Вилфред Мартенс в България е ярко политическо и е свързано с предстоящите евроизбори

 

Днес имам по-важна работа от коментарите на г-н Мартенс. Тя е да отида да направя първия ход в двубоя между нашия гросмайстор Веселин Топалов и неговия съперник г-н Камски. Това заяви по време на днешната пресконференция председателят на БСП и премиер Сергей Станишев във връзка с изказването на председателя на ЕНП Вилфред Мартенс. Естествено е г-н Мартенс като председател на европейската десница да дойде тук с подкрепа на ГЕРБ като член на ЕНП, каза Станишев. По думите му това посещение е ярко политическо и е свързано с предстоящите избори за Европейски парламент.

Учудващо е, че Мартенс смята изявленията на г-н Борисов, които направи в Америка, за нещо искрено, коментира още Станишев. По думите му  изказването на столичния кмет е искрено, но да се разделя обществото на категории и да се обиждат възрастните хора на България е извън рамките на нормалната демократчина и цивилизована практика. Да кажеш, че българските пенсионери са носталгични и глупави и затова гласуват за БСП, първо е обидно. Второ е опасно, защото категоризира българското общество, каза премиерът. По думите му сега, в условията на криза, ние се нуждаем от по- голямо обединение, от взаимна подкрепа, от помощ на всеки, който се нуждае от такава подкрепа.

Мен достатъчно добре ме познават и в България, и в ЕК. Бих казал, че аз съм най-еврооптимистичният, заяви Станишев. По думите му българското правителство винаги е било отворено към ЕК. Винаги правителството е било отворено към нейните критики и винаги сме търсили подкрепа за реформите, добави той. По думите на премиера усилията, които полага правителството и администрацията дават своя положителен резултат и в последната половин  година е установена много по-добра комуникация между България и комисията. Толкова окуражаващ доклад на ЕК от последния не е имало, категоричен беше Станишев. Въпросът е да не се отпуснем на лаврите и да смятаме, че нещата са решени, добави той. По думите му вече е обсъден плана за действие във връзка с препоръките в доклада. Ние сме амбицирани да постигнем много повече резултати – и по отношение на Закона за конфликт на интереси, и по комисията Кушлев, добави премиерът.

Министър Орешарски е един от най-добрите министри в правителството, каза още Станишев по повод коментарите за евентуална оставка на министъра на финансите. По думите му дори европейската преса пише, че България във финансово отношение и като публични финанси, е една от най-стабилните държави. Това е основният критерий, по който е оценяван един министър, допълни премиерът.  Той съобщи, че тази седмица с министър Орешарски и вероятно с директора на ДАНС ще обсъдят как още повече да се подобри работата на Националната агенция по приходите и на регионалните й подразделения.