Христо Проданов, БСП: Президентът създаде ПП и после се отрече от тях

Авг 02, 2022 Новини БСП в медиите 0 830

БСП има ясна позиция за нормализирането на отношенията с Русия и възстановяването на преговорите с Газпром

"БСП няма повод да се притеснява от това, което сме направили в министерствата, в които сме били. Най-важното е служебните министри да са добри професионалисти, защото практически служебния кабинет работи без парламент и неговата задача е да проведе изборите честно и прозрачно. А дали ще има опити за реваншизъм, ще се види." Това заяви секретарят на ИБ на БСП Христо Проданов в ефира на Нова.

Проданов коментира, че социалистите не са знаели за министерските кресла на Крум Зарков и Весела Лечевав в служебния кабинет. Той посочи, че Националния съвет на БСП не е давал разрешение за това, защото не е имало подобна заявка, какъвто всъщност е реда.

"В политическата надпревара целта е да убедим повече български граждани, че БСП наистина е полезна за управлението на страната, а това, че президента може да заеме друга позиция - всъщност той го направи на предишните избори. Не смятам, че това е правилно, защото президента трябва да е надпартиен", обясни Проданов за поведението на президента Радев и добави, че той на предишните избори е заел позиция в подкрепа на ПП, а после се е отрекъл от тях.

"БСП има ясна позиция за нормализиране на отношенията с Русия. Ние сме за възстановяване на преговорите с "Газпром", защото от това зависи развитието на икономиката в следващите месеци. Подкрепяме диверсификацията на източници, но за нас най-важно е газта да е на евтина цена. Ние сме за мирно разрешаване на конфликта в Украйна, защото доставката на оръжия от едната и от другата страна не води до подобряване на диалога", категоричен бе социалистът и подчерта, че България не изнася оръжия нито за Украйна, нито за Русия.

Според Проданов "Възраждане" и ГЕРБ са едно и също и това се е доказало в парламента. "Те бяха в коалицията с ГЕРБ и ДПС. Не са празни твърденията, че от ГЕРБ постоянно им казваха как да гласуват и това може да се провери по стенограмите и протоколите", допълни той.

"Практически ние сме пионерите във воденето на борбата срещу корупцията и срещу ГЕРБ. Още от 44-я парламент, когато го нямаше никой от тези, които сега се заявяват, че работят против модела. Ние още тогава имахме възможност да влезем в управлението, но не го приехме и то с цената на всичко, за да може този модел да бъде изкоренен", обясни секретарят на ИБ на БСП.

В заключение Христо Проданов бе категоричен, че е изключително важно да бъде изчистен корумпирания модел, защото той краде и от левите, и от десните.