Корнелия Нинова пред младежи БСП: Безплатни детски градини са реална помощ за младите семейства

Това заяви вицепремиерът и лидер на БСП Корнелия Нинова по време на срещата на Младежкото обединение на левицата в Стара Загора

През изминалите седем месеца положихме грижа за децата и младите хора. Борбата с демографската катастрофа минава през целенасочена политика за тях. Увеличихме майчинството от 380 на 710 лв., както и детските надбавки. Детските градини и ясли станаха безплатни, а семействата, които не намериха места за децата си, бяха финансирани. Младите семейства плащат по-малко данъци - 600 лв. за едно дете, 1200 за две. Талантливи и социално слаби  деца бяха подкрепени със стипендии.

Не ни стигна време да направим учебниците до 12 клас и лекарствата за деца до 14 г. безплатни, но и това ще стане - в следващия мандат, ако БСП участва в правителство. Обещанията ни ,че наша първостепенна грижа са младите хора, са изпълнени. Знаете колко години се мъчихме да въведем културен чек. Младите хора трябва да познават и тачат българската култура. А и тя има нужда от подкрепата на държавата. Успяхме и с това - с ваучерите за храна от 200 лв. вече можете да отидете на кино, концерт, изложба, да си купите книга или картина.

Ние показахме социалното лице на държавата. Тази политика трябва да продължи. Но за това ни трябва подкрепата на повече хора, за да довършим започнатото. Предстои ни да преразгледаме съдържанието на учебниците, построяването на нови детски градини и физкултурни салони за спорт на децата, сключване на договори с фирми, които да отпускат стипендии, а след това студентите да работят в българските фирми. Предстои ни и да освободим от данъци стартиращи компании на млади предприемачи.

Всичко това щеше да стане, ако статуквото не беше свалило правителството. Сега отиваме на избори. Бъдете активни сред вашите връстници. Нека те ни подкрепят, за да ги подкрепим след това ние с реални решения, които ще направят живота им по-добър.