Таско Ерменков, БСП: Доказахме, че защитаваме интересите на българските граждани

Юли 30, 2022 Новини БСП в медиите 0 558

Още на първата доставка за F-16 бяхме против да се харчат такива пари при условие, че в България хората едвам свързват двата края

„Президентът изказа критични мисли по отношение на правителството. Това, което нас ни засегна като партия е, че споменаваше само отрицателните неща и създаваше впечатление за предубеденост. Трябваше да се обърне внимание на това, че благодарение на БСП и участието ѝ в правителството, постигнахме невиждана социална политика, и то в едно относително дясно правителство – 23 млрд. лв. социална политика.“ Това заяви членът на Изпълнителното бюро на БСП Таско Ерменков в ефира на Euronews. Като примери той даде безплатните детски градини, безплатните ясли, помощ за младите семейства, увеличение на пенсиите и заплатите, стабилност на икономиката.

Ситуацията в енергетиката Ерменков описа с примери – противоконституционно избраният председател на КЕВР, сумарно увеличение на цената на газа от почти 100%, няма откъде да докараме газ, тъй като няма къде да разтоварим танкерите от САЩ. „Въпросът е дали не е необходимо да се вземат спешни мерки в областта на енергетиката, за да може България да оцелее, а не онези розови мечти, че газ ще потече от всяка дупка, в която ще боднем“, смята членът на ИБ на БСП.

По думите на Ерменков диверсификацията на доставките на газ е хубаво нещо и е необходимо, но то трябва да се случва без изключения и без изхвърляне на страни и фирми. „В България 1 млрд. куб. метра могат да бъдат докарани азерски газ, 800-900 млн. куб. м могат да бъдат докарани втечнен газ от Катар, Израел, Щатите и др. Но остават някъде около милиард и половина за вътрешното потребление, които няма откъде да вземем, освен от „Газпром“. И начинът, по който можем да ги вземем е да се поучим от другите европейски държави как си плащат и как си получават газа“, смята той.

„От една страна осъзнаваме, че без газа на „Газпром“ не можем да минем, от друга се опитваме да твърдим, че има и други доставчици. Ако продължаваме да се движим в това направление, е много вероятно зимата да останем на студено, не само в България, но и в Европа“, предупреди енергийният експерт.

„Днес празнуваме 131 години от създаването на Българската социалистическа партия“, заяви Таско Ерменков и продължи: „Ние сме били и ще бъдем в политическия живот на България, тъй като сме единствените, които защитаваме интересите на обикновения българин, ние го доказваме и с действията си“, категоричен е той.

Във връзка със закупуването на нови 8 F-16 Ерменков заяви: „Още на първата доставка за F-16 бяхме против да се харчат такива пари при условие, че в България хората едвам свързват двата края“, заключи той.