Георги Свиленски: 131 години БСП се бори за мир, справедливост и равенство

Юли 30, 2022 Новини БСП в медиите 0 825

99-ото правителство ще остане като най-социалното, което само за година осигури 22 млрд. лв. бюджет за социална политика

„131 години от началото на организирано социалистическо движение, 131 години БСП, 131 години борба за ценностите – мир, справедливост, равенство. Ценности, които за съжаление през всичките тези години не можем да постигнем. Затова има и БСП, затова има тази подкрепа от хората, за да могат тези идеи да бъдат реализирани.“ Това заяви председателят на парламентарната група на "БСП за България" Георги Свиленски в ефира на БТВ, по време на честванията на левицата на Бузлуджа. Социалистът допълни, че това място зарежда и мобилизира левия електорат и това е най-доброто място да дадат старт на предстоящата предизборна кампания.

„Важното е, че имаме какво да кажем на хората, да им покажем какво свършихме за 7 месеца. Имаме резултати, с които можем да отидем и при младите семейства, и при учениците, и при децата, при възрастните хора и това ще бъде отчетено. Няма как да не отбележа безплатните ясли и детски градини, данъчното облекчаване от 600 лева за една дете, преизчисляването на пенсиите, подпомагането на бизнеса, енергийната помощ от 100% над 250 лева за мегаватчас“, посочи Свиленски като постижения на БСП в този кабинет.

Социалистът припомни, че левицата само преди три дни предложи 6-месечна програма за излизане от кризите: „Потърсихме парламентарното обединение около нея, но за съжаление мнозинството, което не иска да има парламент, а хаос и разруха, победи“, каза още той.

Според Свиленски нарушената комуникация и скандалите в това Народно събрание ще останат за вътрешна сметка на партиите в 99-ото правителство, а за хората ще остане като най-социалното правителство, което само за година осигури 22 млрд. лева бюджет за социална политика.

„Нашите колективни органи ще решат под какъв формат ще се явим на изборите. Ръководството на “Има такъв народ“ показаха, че са ненадежден партньор, така че не светвам никоя партия да се опитва да прави коалиция с тях“, заяви депутатът от левицата.

По думите му е факт, че от първия ден на това правителство то започна да получава критики от президентската институция - такива, каквито Борисов за 4 години не е получил взети заедно. „Ние отидохме да върнем мандата и получихме обвинения, че оставаме държавата в хаос“, припомни Свиленски и продължи: „Ние уважаваме институциите и БСП не е прекрачила границите. Но БСП няма да мълчи. Когато се посяга върху постиженията и усилията ни, ние винаги ще си отстояваме позициите“, категоричен е той.

Във връзка с решението на ВКС да възстанови Кирил Добрев и Калоян Паргов като членове на Националния съвет на левицата Свиленски заяви, че за първи път в  историята български съд се намесва във вътрешнополитически ситуации. „Оттук нататък всеки наш член и симпатизант може да си направи изводи“, призова той.