Корнелия Нинова: От Бузлуджа тръгваме на избори с приоритет – грижа за хората, доходите, борба с бедността и неравенствата

Юли 30, 2022 Новини БСП в медиите 0 758

В момент, в който всеки лев е ценен за България, за да си помогнем на народа и на икономиката, е изключително неразумно да се договарят пари за нови 8 самолета F-16, при положение, че още не сме получили и старите, каза още лидерът на БСП

„Отиваме на Бузлуджа с чувство за добре свършена работа. Подходихме много отговорно, бяхме диалогични, събрахме на една маса колегите, които не си говореха помежду си. Не го направихме само на думи, а изготвихме програма, предложихме 79 закона на Народното събрание, за да сме сигурни, че има мнозинство. Подходихме разумно и мъдро.“ Това заяви вицепремиерът и лидер на БСП Корнелия Нинова в ефира на БНТ.

В предаването “Панорама“ тя обясни, че в последната година левицата се е променила и от партия, с която никой не е искал да разговаря, се е превърнала в единствената партия, която може да говори с всички. „И го направихме водени от разбирането, че за България предстоят тежки месеци. За всяко семейство предстоят изпитания през зимата. Така че отиваме на Бузлуджа с чувство за държавническо и отговорно поведение, в опит да направим редовно правителство и да има редовен парламент, който да даде стабилност и сигурност“, каза още тя.

Нинова определи истерията в последните дни за връщането на мандата като абсолютно изкуствено създадена. „Миналата година държахме мандата 11 дни и всички ни молеха да го държим още, за да приемат необходимите закони. Тази година го върнахме на 10-ия ден. Тоест Българската социалистическа партия не е нарушила Конституцията и на милиметър“, категоричен е лидерът на левицата.

Що се отнася до КЕВР, Нинова заяви: „Миналия петък в парламента, разбирайки какво се задава с отмяната на решението за избор на председател на КЕВР, свикахме парламентарните групи от четирите партии. Поставихме им абсолютно отговорно въпроса и им казахме, че това е хаос, колапс за икономиката. Кажете какво ви е необходимо като време? Последва вълна от агресия, обиди, нападки. ГЕРБ и ДПС остро, яростно и саркастично се отнесоха към този въпрос и казаха, че не наша работа и да връщаме мандата“, припомни вицепремиерът. Тя допълни, че два дни по-късно са намерили решение, макар че и то е спорно.

По думите на Нинова в  днешния ден депутатите заслужават поздравление и обясни защо: „Във вторник, като министър на икономиката и индустрията, поставих остро въпроса за епидемията от райски газ, която убива децата ни. Това не е моя работа, но с ресурсите на Министерството на икономиката и индустрията – КЗП – мобилизирахме всички сили, за да спрем временно продажбата, докато тя бъде забранена със закон. И  внесохме такова предложение.“ Нинова допълни, че в петък вече има решение на комисия и две четения в зала и законът е факт. „Това е най-бързо приеманият закон в политическата история. Е, заслужаваше ли си да държим мандата още две дни и парламент са реши този въпрос?“, попита тя.

Според лидера на БСП само заради тези две неща си е заслужавало левицата да изтърпи всички обиди, агресии и нападки, че държи мандата повече, отколкото е необходимо.

„Имаше шанс за трети кабинет и точно, защото имаше шанс, ГЕРБ и ДПС дръпнаха “Има такъв народ“ от преговорите, за да провалят този шанс“, смята председателят на левицата. „Имаше управленска коалиция, която свърши най-важната задача, която си постави – да преведем България през тежките зимни месеци. Направихме го, като подкрепихме икономиката и я стабилизирахме, заделихме 22 млрд. за помощ на семейства и домакинства“, коментира Нинова.

По думите ѝ коалицията е имала и слабости и това е не добрата комуникация помежду им. „Случваше се “Продължаваме промяната“ да обявяват решения, за които останалите партньори не бяхме чули, не бяхме обсъждали, научавахме ги от медиите и се налагаше след това да гасим пожари. Това беше грешка и в преговорите сега се опитахме да я поправим и се разбрахме за нов начин на работа на коалицията – предварително обсъждане и тогава обявяване на решенията“, посочи тя.

„Ние сме имали много категорични позиции, като тази за Северна Македония, когато не подкрепихме с гласуване“, заяви Нинова и добави темата с руските дипломати, която е взела главата на Кирил Петков като премиер. „Така че по тези въпроси, по които имахме различия, сме били много ясни и категорични. Но в тези кризи, които връхлетяха България една върху друга, ние постигнахме най-важното – стабилизирана икономика, която за първи път получи признание в Европа. Европейската агенция Евростат ни сложи на първо място по индустриален растеж, по промишлено производство. Такова нещо в историята на България няма“, категоричен е вицепремиерът като уточни, че икономическият растеж не е от износ на оръжия и на ток. „Статистиката много ясно показва какво е – на първо място от повишаване на добивната промишленост, казвам го със съжаление, заради Зелената сделка. Огромен ръст на добив и износ на въглища. На второ място от химическа промишленост, а на трето – от преработка на метали.“

Нинова не съветва партньорите и колегите си да влизат отново в хвърлянето на вини. „Достатъчно се хулиха, достатъчно си вадиха лични обиди. Това доведе до този разрив в отношенията. Вини – не, но ясно носене на отговорност“, смята лидерът на левицата.

„За нови 8 F-16, за подготвен инвестиционен разход, министрите на БСП научихме вчера на Министерски съвет“, заяви Корнелия Нинова и поясни: „ Едно е темата за нови F-16 да бъде поставена, но друго е да бъдат водни преговори, договаряни цени и срокове на доставки. За това ние научихме вчера на Министерски съвет и затова го напуснахме. В тези кризи, в тази безизвестност какво ще се случи, какво количество газ ще имаме, на какви цени, ще осигурим ли индустрията, ще помогнем ли на домакинствата. В момент, в който всеки лев е ценен за България, за да си помогнем на народа и на икономиката, е изключително неразумно да се договарят пари за нови 8 F-16, при положение, че още не сме получили и старите“, категорична е тя.

Нинова смята, че армията има нужда от модернизация, но трябва да имаме приоритети. „Идва зима, а нямаме достатъчно доставки на енергия. Европа ни призовава да ограничаваме потреблението. Това изисква решения и лидерство. Сега не му е времето за милиардни разходи за превъоръжаване. Нашата позиция е ясна, ние сме чисти и открити пред българския народ“, обоснова се вицепремиерът.

„България не трябва да се моли на “Газпром“, но трябва да възстанови разговорите“, заяви категорично Нинова. „Казвам го от името на социалистите, но и от името на българската индустрия, на фирмите, които произвеждат 85% от добавената стойност в БВП. От името на фирмите, които осигуряват 82% от работните места. Много европейски държавници направиха това и си получават количествата.“ По думите ѝ са необходими разговори как ще продължат взаимоотношения ни в дългосрочен план, защото договорът изтича в края на годината. И това е продиктувано единствено от българския национален интерес.

„Никога не сме нападали първи президента. Но сме изненадани, от това, което прави президентската институция“, заяви Нинова и продължи: „Президентът поведе протеста между модела на ГЕРБ и ДПС. Той създаде “Продължаваме промяната“ и ги изтласка към властта. Негови са думите “Ако имаше повече министри като Кирил Петков, България щеше да е различна държава“, негови са думите “Гласувайте за новите партии“. И още на първия месец след като създадохме правителство за смяна на онзи модел, започна канонада от критики“, посочи лидерът на БСП.

„Вицепрезидентът Илияна Йотова каза “Нямате 100 дни“, каза “Социалната ви политика е провал“, при положение, че всички признаваха, че това е най-социалният бюджет. Нито ден спокойствие не дадоха на правителството в изключително тежките месеци, в които се борихме да спасяваме България и хората. И така до последния ден, когато вчера си позволи да каже: “Вие оставате държавата в хаос“ и нито една дума за онези, които предизвикаха хаоса, които се уплашиха от промяната и свалиха правителството. Нито една дума за този модел, срещу който той изправи юмрука си“, каза още Нинова.

Затова лидерът на БСП чисто и открито вчера заяви позиция – никой няма да скача върху гърба на БСП. Няма да позволят никой да се подиграва с Българската социалистическа партия, да я обвинява незаслужено, особено за тези 6 месеца, в които са направили всичко по силите си да преведат България и да осигурят спокойствие.

„Не казвам, че сме безгрешни. Но направихме и всичко възможно да променим този стария модел, за който президента ни поведе. А в последните месеци звучи еднакво с думите на представителите на този модел – ГЕРБ и ДПС вкупом срещу правителството“, коментира Корнелия Нинова.

Тя призова хората да съдят левицата по делата ѝ „Заедно с градската десница въведохме безплатни детски градини, увеличихме майчинството от 370 на 710 лв., осигурихме безплатни ясли, увеличение на пенсиите, на заплатите на работниците, ваучерите за храна. Отпуснахме стипендии на бедни деца, на надарени деца. Помогнахме на общините и спасихме бизнеса. Въведохме мораториум на тока през зимата, за да не е толкова скъпо. По това съдете какво сме свършили в правителството. Имаме проблеми и оставаме нерешени въпроси. Най-страшният въпрос е инфлация, цени, бедност и неравенства“, смята вицепремиерът и допълни: „И понеже тръгваме в кампания. Ако хората ни подкрепят, нашият първи приоритет си остава и ще бъде това – грижа за хората, борба с бедността и неравенствата и близост до тях в кризите, които ни чакат“, заключи Корнелия Нинова.