Филип Попов: С действията си Румен Радев показа, че не желае да има стабилност в България

Юли 29, 2022 Новини БСП в медиите 0 463

29.07.2022 г.

„БСП направи всичко възможно, за да се състави кабинет, защото той е необходим на България в този тежък и кризисен момент, но от „Има такъв народ“ за пореден път счупиха тази възможност.“ Това заяви заместник-председателят на парламентарната група на „БСП за България” Филип Попов в ефира на Радио БТВ.

„Според мен причината за техните действия не трябва да се търси в изтеклия разговор с Христо Иванов, защото „Има такъв народ“ първоначално се съгласиха с програмата, в която бяха вкарани и техните предложения. Оттук нататък продължава тази коалиционна формула между ИТН, ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“. Те показаха, че не мислят за България, а искат избори сега и веднага – това от тяхна страна е политически, но не и държавнически акт“, добави още Попов за поведението на новосформираното мнозинство в парламента.

По думите му всички законодателни проекти, които от левицата са описали и внесли в Народното събрание, няма да бъдат реализирани, след като правителството е паднало. „А те са необходими за Плана за възстановяване, както и преговорите по отношение на газовите доставки за България. Също така няма парламент, който да одобри тези сделки и да гласува бюджета за следващата година“, обобщи социалистът.

„С всичките си действия през последните месеци Румен Радев показа, че не желае да има стабилност в България и чисто формалните консултации са един пример за това как той ритуално изпълни своите конституционни задължения. Освен това са и съвпаденията между тезисите на Борисов и Радев. В предишните служебни кабинети на президента нямаше никаква комуникация с БСП по отношение на това да се ползват наши кадри, явно и сега ще е така“, заяви народният представител от левицата за поведението на президента и съвпаденията в позициите между него и Бойко Борисов.

Попов обясни за обвиненията за хаос в енергетиката, които Радев отправи и към БСП. „Корнелия Нинова още миналата седмица дойде в Народното събрание и предупреди какво ни чака в енергетиката по отношение на КЕВР. Тя пожела парламентарните групи да се съберем и да разрешим този проблем. Ние подходихме отговорно и държавнически. В 6-месечната програма, на която заложихме, ситуацията с КЕВР беше един от приоритетите. Хаосът беше предизвикан и от неистовото желание парламента да бъде разтурен“, поясни той.

„Ние няколко пъти в Националния съвет на партията дадохме оценка на кабинета и по отношение на нашите министри смятаме, че те прекрасно изпълниха своите задачи. Доказателство за това са 23-те милиарда за социални придобивки, които са в новия бюджет – безплатни детски градини, увеличаване на пенсиите, помощите за младите и бизнеса бяха реализирани благодарение на БСП“, изрази задоволство Попов за постигнатото от министрите на социалистическата партия.

Според него предвид социологическите проучвания има риск от спирала от избори. „Ние ще направим всичко възможно в следващия парламент да има стабилна коалиция, която да се бори с корупцията в България и да я изведе от кризата. Виждаме, че в момента от Борисов се получават и сигнали за възможна евроатлантическа коалиция, но паметта на българите не е толкова къса“, поясни той за намеренията на социалистите.

В заключение Филип Попов каза, че БСП е най-демократичната партия, която изпълнява решенията на своите органи – Национален съвет и Конгрес. “Ние сме единствената партия, която пряко избира своя лидер и Корнелия Нинова беше избрана именно по този начин с 85% подкрепа“, завърши той.