Мая Димитрова, БСП: В много от случаите ИТН и „Възраждане“ гласуваха заедно с ГЕРБ и ДПС

Юли 29, 2022 Новини БСП в медиите 0 591

Реализирахме много промени в социалната сфера, въпреки краткия живот на парламента

„Животът на този парламент приключва и е въпрос на време кога президента ще издаде указ. Ние всички сме свидетели на начините на гласуване и как в много от случаите не успяваме да направим кворум, защото макар и да са в парламента колегите от „Възраждане“, ГЕРБ, ДПС и „Има такъв народ“ не се регистрират и по този начин провалят кворума, и същинската работа на Народното събрание. А в много от случаите сме свидетели как те гласуват по един и същи начин.“ Това заяви народният представител от “БСП за България“ Мая Димитрова в ефира на Евроком.

Според Мая Димитрова социалистическата партия е направил опит да проведе разговор с всички коалиционни партньори. „Програмата за управление беше подписана и одобрена заедно с ПП и ДБ, а когато мандата дойде при нас ние поканихме и „Има такъв народ“ да дадат своите предложения, за да може правителството да стъпи на една добра програма и чак след това да се говори за персонален състав“, допълни тя.

„Реализирахме много неща в социалната сфера, като пенсиите, данъчните облекчения за младите семейства, безплатните детски градини и ясли. Макар и с кратък живот това правителство благодарение на Българската социалистическа партия и нашата управленска програма отпусна над 22 милиарда в бюджета, които са изцяло в социалната сфера“, коментира тя за социалните мерки, които са се реализирали благодарение на левицата.

„През целия период на това управление ние сме били последователни, диалогични и сме държали да се приемат закони, да има спокойствие в държавата и хората да посрещнат спокойно зимните месеци. Ние многократно сме повтаряли и това, че болниците не трябва да бъдат търговски дружества и здравето не трябва да се третира като стока. За съжаление времето да постигнем тази промяна не беше достатъчно“, заяви народният представител от БСП за поведението на социалистите и техните приоритети.

По думите й от левицата са искали промени в изборния кодекс и по-точно добавянето на възможността да се гласува освен на машина и с хартиена бюлетина, защото се е оказало, че голяма част от възрастните хора се страхуват от това дали ще успеят да упражнят своето право на вот на машините, което от друга страна е довело до по-ниска избирателна активност.

Мая Димитрова коментира нападките на президента и бе категорична, че няма как БСП да носи отговорност за случващото се в сектора на енергетиката, защото там министъра е бил от квотата на „Има такъв народ“ и подчерта, че социалистите винаги са настоявали за това да се продължат преговорите с „Газпром“.

В заключение представителят на левицата каза, че в предстоящата кампания БСП ще се опита да убеди хората, че трябва да дадат своя глас за партията, която намират, че е най-стабилна и най-много мисли за хората. „Желанието на ГЕРБ, ДПС, „Има такъв народ“ и „Възраждане“ е да има избори и то без да се съобразяват с последиците от тях. Никоя друга партия не се замисли върху това, че избори на всяка цена не водят до нищо добро. Никой не помисли и за това, че ако не приемем законите необходими по Плана за възстановяване и устойчивост ще загубим жизнено важни средства“, завърши Маят Димитрова.