Георги Свиленски: ИТН ги е страх от борбата с корупцията

28.07.2022 г.

„Законът за противодействие на корупцията е внесен и ИТН казаха, че не искат да се приема. Виждате ли лицемерието? Когато беше предложена програмата вчера, те гласуваха против. Днес, когато  беше предложено удължаване на времето, за да се обсъди Законът за противодействие на корупцията, ДПС и ГЕРБ излязоха от залата и се видя, че няма кворум, всички депутати на ИТН се наредиха, за да могат сега да ви кажат, че са борци с корупцията. Само че тях ги е страх от тази борба с корупцията.” Това заяви на брифинг в Народното събрание председателят на парламентарната група на БСП Георги Свиленски.

„Те не искат нито Бойко Рашков, нито законът за противодействие на корупцията да се приеме. Борците с корупцията се виждат по гласуванията. Те имаха възможност вчера да оставят в програмата разглеждането на този закон, но никога не са го искали, защото за този план за сваляне на правителството се оказа, че е работено от дълго време”, подчерта Свиленски.

Той уточни, че на преговорите за правителство преговарящите от „Има такъв народ”  Тошко Йорданов, Ива Митева и Станислав Балабанов са приели кандидатурата на Асен Василев за министър-председател. „Техните думи бяха: Приемаме Асен Василев, но не приемаме законът за КОНПИ да мине бързо. Искаме законът да бъде приет септември или октомври месец. Това им бяха условията.”