Корнелия Нинова: Готвим се за избори, влизаме в тях с чисто лице и добре свършена работа

Юли 28, 2022 Новини БСП 0 790

Знаем какво трябва да се случи. Доказахме го не само на думи. Готови сме с летящ старт в следващия парламент да започнем

Изявление на вицепремиера и лидер на БСП Корнелия Нинова пред медиите, след като левицата върна неизпълнен третия мандат на президента:

Като мандатоносител направихме всичко по силите си разумно, отговорно и спокойно да гарантираме сигурност и стабилност на държавата в следващите трудни месеци. Не го направихме само на думи. Изготвихме програма, внесохме 79 закона в Народното събрание. Приемането на тези закони щеше да облекчи живота на всички български граждани. Уви, тази програма не беше допуснати дори до гласуване в дневния ред. ГЕРБ, “Има такъв народ“, ДПС и “Възраждане“ с цинична безотговорност хвърлят държавата в хаос.

Днес върнахме неизпълнен мандата. От това, което президентът каза разбрахме, че вероятно няма да удължи работата на Народното събрание.

Имаше критика от президента за хаос в енергетиката. Първо – президентът не е спрял да критикува това правителство от първия му ден, въпреки че той създаде основната партия в него – “Продължаваме промяната“. Заедно с ГЕРБ, ДПС, “Има такъв народ“ и “Възраждане“ не ни дадоха дори и 100 дни и го заявиха: “Нямате и 100 дни“. Смятаме, че той е част от тази група, която свали действащото правителство.

По отношение на критиката за енергетиката – Българската социалистическа партия проявихме най-висока степен на отговорност. Още миналата седмица алармирах в парламента колко е тежък случаят с липсата на председател на КЕВР. Никой не ми повярва, последваха упреци, агресия, сарказъм и обвинения, че държим мандата, за да стоим още една седмица в креслата си. Една седмица по-късно всички разбраха тежестта на въпроса. Така че не приемаме критиката на президента към “БСП за България“ за това, че оставаме хаос. Препоръчваме му да обърне тази критика към “Има такъв народ“, чийто министър на енергетиката те са излъчили. В последните месеци всички кризи в енергетиката се прехвърлят на всички други, но не и там, където им е мястото. “Има такъв народ“ и Слави Трифонов са излъчили министъра на енергетиката Николов. Решенията в енергетиката се взимат от министъра. Нямаме никакво желание да носим отговорност за това, тъй като многократно предупреждавахме и аз лично, преди три месеца – “Не спирайте преговорите с “Газпром“, заедно с индустрията го заявихме в нашето министерство. Трябва да се намерят алтернативни доставки, но в никакъв случай не трябва да се спират преговорите с “Газпром“. Предупредихме, борихме се, осигурихме компенсации на бизнеса и на домакинствата. Защото нашата социална политика беше стълбът на това правителство, с грижа за хората и държавата. Това, което се изисква от нас, ние сме го свършили. Оттук нататък отговорността е в президентската институция и президентът да не се оправдава с наследство, а да назначи министри, които да се справят с проблема.

Готвим се за избори, ще направим силна кампания и ще влезем в тях с чисто лице. Защото за 6 месеца 22 млрд. лв. се инвестираха в млади хора, в деца, в увеличение на майчинство, безплатни детски градини, увеличение на пенсии, увеличение на ваучери за храна на работници. Ние имаме с какво да влезем в изборите. Това се случи благодарение на БСП. Така че продължаваме. Програмата, която представихме в парламент, в много голяма степен отразява нашите и идейни, и законодателни виждания как трябва да продължи България. Ние знаем какво трябва да се случи. Доказахме го не само на думи, но и с програмата, която внесохме. Готови сме с летящ старт в следващия парламент да започнем.

Очевидно няма да има хартиени бюлетини и това е проблем за нас. Защото много граждани се изплашиха от машинния вот и не отидоха да гласуват. Това е проблем и за България, защото представлява ниска избирателна активност.

Нов председател на КЕВР не може да се избере за два дни и президентът много добре го знае. Депутатите направиха график и ни представиха, че нова процедура за нов председател ще отнеме до 12 август. Очевидно президентът бърза да влезе във властта и да я упражнява и няма да даде тази възможност на парламента. Върви се към връщане на Иван Иванов, което отново е спорно от конституционна гледна точка и дано не доведе отново до отмяна на това решение.

Не съжалявам, че издигнах Румен Радев за президент, аз персонално го издигнах. Той дължи и двата си мандата на БСП – първия особено на БСП, втория вече и на други партии, които го подкрепиха. Гражданите да оценят неговата работа като президент.

Президентът не е поставял пред нас въпроса за наши участници в служебния кабинет. Допускам, че ще постъпи както и първия път – ще вземе някои представители на социалистите зад гърба ни. Отсега да кажа – няма да носим отговорност за работата на служебния кабинет, тъй като никой не се е обърнал официално към нас като партия да дадем предложения за министри. Ние сме партия, 130-годишна, има органи, които решават тези въпроси.

До момента, в който функционираше кабинетът обективно, ние гарантирахме на бизнеса компенсации, спокойствие за работа и резултатът е виден – първи в Европа по индустриален растеж. Оттук нататък да се обръщат към президентската сграда, да се обръщат към ГЕРБ, ДПС, “Има такъв народ“ и “Възраждане“. Отговорността е там.