Явор Божанков: ГЕРБ, ДПС, “Възраждане“ и “Има такъв народ“ свалиха този кабинет

Юли 28, 2022 Новини БСП в медиите 0 617

ИТН дойдоха със заявка да изчегъртат ГЕРБ, а четири последователни пъти изчегъртаха тази възможност

„Има още много проблеми за решаване, но е факт, че днес предстои връщането на мандата. Оттам нататък президентът определя кога да се разпусне Народното събрание, поема служебен кабинет и вече отговорността отива към него. Ние наистина направихме всичко по силите си, когато получихме мандата, да предложим работеща програма, решение на казуса с КЕВР, решение на законодателството по отношение на Плана за възстановяване и устойчивост и въобще всички предизвикателства.“ Това заяви секретарят на парламентарната група на "БСП за България" Явор Божанков в ефира на Нова телевизия.

В предаването “Здравей, България“ той посочи защо нещата не са се получили: „ГЕРБ и “Възраждане“, ДПС и “Има такъв народ“ свалиха този кабинет. ИТН очевидно още от самото начало са били в тази посока, те са били този компонент на мафията, който взриви коалицията отвътре. Само преди дни бяха разкрити от какви източници се финансира телевизията на Трифонов“, коментира народният представител от левицата и допълни, че коалицията е паднала в сговор и синхрон между тези четири политически формации. „Неслучайно някои колеги напуснаха ИТН, защото те дойдоха със заявка да изчегъртат ГЕРБ от правителството, а изчегъртаха четири последователни пъти всяка възможност ГЕРБ да бъдат махнати от властта“, каза още той.

Божанков определи третия мандат като труден и кризисен, но и като последният шанс България да има работещ кабинет. „Смятах, че войната, кризата и очакваната рецесия са по-големи от нас и ще има още народни представители, които ще осъзнаят своята отговорност пред България и ще вземат правилното решение. Имах надежда, че това ще стане, но това не се случи и отиваме на избори“, обобщи секретарят на ПГ на "БСП за България".

Народният представител коментира, че служебното правителство има една голяма задача - да проведе честни избори и да не позволи купуване на гласове. „Председателят на Народното събранието Никола Минчев беше свален от ГЕРБ, ДПС, “Възраждане“ и “Има такъв народ“ под диктовката на мафията. Същата тази мафия преди година атакува и Президентството.Тогава ние го подкрепихме, така че се надявам в предстоящите месеци той да се върне от светлата страна и да проведе честни избори“, заключи Явор Божанков.