Ирена Анастасова, БСП: Направихме и невъзможното, за да предотвратим избори в предстоящите тежки месеци

Юли 28, 2022 Новини БСП в медиите 0 498

Законите, които предлагаме имат за цел да подобрят живота на хората

“Преговорите, които водихме бяха пред очите на всички и ние направихме всичко възможно. Действахме много последователно, принципно и отговорно, с мисъл за страната и тежките дни, които предстоят.” Това заяви заместник-председателят на БСП и секретар на ПГ на “БСП за България” Ирена Анастасова в ефира на BG on AIR.

„Причините, които доведоха до провалянето на третия мандат са може би в нежеланието на колегите от „Има такъв народ“ да поставят по-ниско своето его и да издигнат интересите на нацията. Преговорите протекоха много спокойно и разногласията бяха туширани. Ние проявихме достатъчно добра воля и предоставихме програмата на ИТН, за да добавят своите предложения и ние включихме 99% от тях“, обясни Анастасова за причините, които са направили неизпълним третия мандат и подчерта, че явно определени кръгове са се уплашили от мисълта, че социалистите са на път да сформират правителство.

По думите й левицата е в парламента, за да може чрез създаваните от нея закони да подобри живота на хората. „В този списък има законопроекти, които са изключително важни и без тях не биха се случили поредица от неща. Тук са всички закони, които касаят промяна в съдебната система така, че тя да бъде реформирана наистина, както и да получим средствата по Плана за възстановяване и устойчивост“, допълни тя.

„Специализираната прокуратура днес оневини Делян Пеевски и хората трябва да са наясно, че ние повече не можем да търпим такава правосъдна система. Част от предлаганите промени бяха реформата в КПКОНПИ, както и г-н Рашков да я оглави. От тези промените се страхуват и от ГЕРБ, и от ДПС. Защото през последните 6 месеца Бойко Рашков демонстрира воля за решаването на проблемите. Купуването на гласове стана бизнес и единствено Министерството на вътрешните работи под ръководството на Бойко Рашков успя в значителна степен да го ограничи“, коментира Анастасова за оневиняването на Пеевски и страховете на ГЕРБ и ДПС от сформирането на антикорупционно мнозинство.

Тя поясни, че от преговорите не е останала с впечатление, че от „Има такъв народ“ имат проблем в това Асен Василев да е кандидат за министър-председател, нито пък са имали забележки към името на Бойко Рашков. „С днешното си гласуване и отхвърлянето на програмата ясно се видя как Десислава Атанасова и Йордан Цонев дирижираха гласуването на „Възраждане“. Това е новото мнозинство в Народното събрание и то не е антикорупционно“, добави заместник-председателят на БСП.

„През последните 7 месеца правителството работеше в изключително тежки условия. Но в същото време се направиха много положителни неща, като индексирането на пенсиите. Борили сме се за това да има безплатни учебници за децата от 1 до 12 клас, както и безплатни лекарства за тези до 14 годишна възраст. Всичко това го постигнахме сега, през последните няколко месеца“, заяви Ирена Анастасова относно постиженията на левицата в управлението на България и подчерта, че в текущата ситуация няма и как да се случи преизчислението на пенсиите от октомври.

„Ние наистина направихме и невъзможното, защото в предстоящите тежки месеци е добре да има редовен кабинет. Оттук нататък всички, които провалиха добрите намерения и разбира се г-н Радев като назначаващ служебния кабинет – всички ще носят тези отговорности“, посочи народният представител от БСП.

В заключение Ирена Анастасова каза, че очаква много трудно сформиране на правителство. „Трябва да свикнем, че доста дълги години ще ни управляват коалиционни правителства. На тази опозиция в момента ГЕРБ и ДПС няма как да протегнем ръка. Ние не само сме се борили, но и сме усетили какво означава да си нарочен.