За две години управление Бойко Борисов удвои безработицата. Има нови 150 000 безработни

Май 02, 2011 Новини БСП 0 1321

  Има опасност България да изпадне в криза на държавните финанси   Последните две години при управлението на ГЕРБ безработицата се е увеличила двойно

 

Има опасност България да изпадне в криза на държавните финанси

 

Последните две години при управлението на ГЕРБ безработицата се е увеличила двойно. Причина за това не са дежурните оправдания с „лошото наследство", световната криза, земетресението в Япония или войната в Либия. Причината е некадърното управление на правителството. Това заяви на пресконференция председателят на Съвета на НС на БСП по икономическа политика, енергетика и туризъм Явор Куюмджиев. Той изтъкна, че докато в повечето европейски страни кризата свърши и нивото на безработицата се стабилизира, в България ситуацията се влошава. В резултат на това страната ни е на „престижното" шесто място с нарастване на безработицата 3 пъти по-голямо от средното за ЕС.

Явор Куюмджиев обясни, че нивото на безработица е показателно за това как се развива дадена икономика. По думите му тежката фискална политика на ГЕРБ не е дала  никакви положителни резултати. Именно липсата на политики за подкрепа на бизнеса, за запазване на работни места и стабилност на доходите, откровеният рекет от страна на държавата доведоха до днешното плачевно състояние на икономиката. Куюмджиев отбеляза, че през последните две години брутният вътрешен продукт не нараства, преките чуждестранни инвестиции драстично спадат, потреблението и промишленото производство също вървят надолу. Дори прехваленият експорт отбелязва едва символичен ръст. Трагична според Куюмджиев е и ситуацията с фискалния резерв, дефицита и събираемостта на приходите. Той предупреди, че ако тази тенденция  продължава, освен задълбочаване на икономическата криза, ни очаква и криза на държавните финанси.

Явор Куюмджиев постави въпроса как е възможно при еднакъв БВП да се събират с 2,5 милиарда лева по-малко. Според него това няма как да се случи без груба грешка в управлението или без присвояване на средства. „Къде отидоха милиардите от резерва?", попита още Явор Куюмджиев. Той настоя управляващите да обяснят къде са чуждестранните инвеститори и докога ГЕРБ ще съсипва България.

Секретарят на НС на БСП Антон Кутев изтъкна, че докато Бойко Борисов донесе на страната ни 150 000 безработни, БСП има план, с който да постигне нови 200 000 работни места. „Все още белите на Бойко Борисов са поправими", заяви Кутев. Явор Куюмджиев обясни, че основен двигател на икономиката е вътрешното потребление.  Той беше категоричен, че са необходими стимули за увеличаване на доходите на хората.

Следващата седмица БСП ще представи управленския си проект в сферата на икономиката. В него са предвидени както средносрочни мерки, така и мерки, които могат да заработят веднага. Те са финансово обезпечени, така че да не натоварват държавния бюджет.    

 

Икономически показатели >>>