Веска Ненчева, БСП: Нашата основна цел е да има стабилност и спокойствие

Юли 27, 2022 Новини БСП в медиите 0 659

По думите й социалистите са успели да реализират някои изключително леви политики в това управление

“Всичко, което се постарахме и направихме усилия да свършим, беше в името на това да задържим стабилността в държавата, а не властта в нашите ръце, както бяхме упреквани. Програмата предвиждаше законодателни действия с кратък хоризонт в рамките на 5-6 месеца.” Това заяви народният представител от парламентарната група на “БСП за България“ Веска Ненчева в ефира на Евроком.

“Това, което предстоеше беше реформа в съдебната и антикорупционната система. Но няма да го бъде, защото ГЕРБ, ДПС, ИТН и „Възраждане“ яростно бойкотираха. Явно имат някакви притеснения”, каза още Ненчева и подчерта, че трите партии в преговорния екип са се съобразили с голяма част от предложенията на „Има такъв народ“.

По думите й част от раздорите са започналиименно заради изплащането на парите на част от фирмите, които са се занимавали със строителството на магистралите. „За всички е ясна дълбоката корупционна практика, която се извършваше години наред- ремонт на ремонта. Разбира се, че има държавни средства за пътищата, но е важно те да бъдат справедливо разпределени в държавния бюджет“, категорична бе Ненчева.

Тя коментира и упреците към БСП по отношения на проблемите в енергетиката и заяви, че няма как левицата да ги приеме, тъй като въпросния ресор е бил поверен на друга партия. „Беше наше предложение да се удължи работата на парламента, за да се избере председател на КЕВР и се изопачи добронамереността ни да остане действащ парламента, който за седмица или две да свърши конкретни задачи“, допълни народният представител от социалистическата партия.

„За първи път детските градини са безплатни. Ние реализирахме тази изключително лява политика. А пенсиите на хората не бяха пипани от 2008 година, направихме и това“, обобщи Ненчева за част от постиженията на левицата в управлението на България.

„Първата задача на Комисията по образование беше ЗИД на Закона за предучилищно и училищно образование, в което направихме така, че образователната система да бъде деполитизирана, за да не може тя повече да бъде използвана за агитация. Вече всеки трябва да знае, че не може да влиза в училището и да агитира така вероломно, както го правеха ГЕРБ“, обясни тя по отношение на промените в образователния сектор, които са довели до неговото деполитизиране.

Според Веска Ненчева хората са изтощени от избори и целта на социалистите е била именно спокойствие и стабилност, дори и само за половин година, но за съжаление нещата не са тръгнали в тази посока. „Явно настъпахме много сериозни интереси“, допълни депутатът от БСП.

В заключение тя каза, че предстоящия събор на Бузлуджа е традиция за всички български социалисти. „Опитите ни от последните дни бяха да се градят мостове. Когато имаме идеологически партии с ясна визия – тогава можем да говорим за заедност. Нека в предстоящата предизборна кампания хората да правят своя избор информирано, за да знаят кой ще защити техните интереси“, завърши Ненчева.