Александър Симов: ГЕРБ, ДПС, ИТН и “Възраждане“ провалиха възможността България да има редовен кабинет

Юли 27, 2022 Новини БСП в медиите 0 759

Имаше целенасочен опит този мандат да не успее, категоричен е социалистът

„Не заради записа от срещата на “Демократична България“ няма правителство, в него няма нищо скандално. Така протича нормално разговорът в една парламентарна група. За втори пореден път “Има такъв народ“ излизат и развалят нещо с лъжлив претекст.“ Това заяви народният представител от “БСП за България” Александър Симов в ефира на БТВ и припомни, че първият път е казусът със Северна Македония, който също е бил фалшива причина.

„Според мен това не е партиен егоизъм, а целенасочен саботаж на третия мандат от страна на една много палава коалиция между ГЕРБ, ДПС, “Има такъв народ“ и “Възраждане“, заяви социалистът в предаването “Лице в лице“ и допълни: „Това са партиите, които торпилираха всяка една възможност да има кабинет в рамките на този парламент. Аз наистина вярвах, че може да се състави правителство. Особено, когато “Има такъв народ“ се включиха към преговорния екип, дори представиха идеи, с които да бъде допълнена програмата, и които Корнелия Нинова обяви, че остават, въпреки че ИТН напуснаха, защото предложенията са добри“, каза още той.

По думите на Симов БСП са направили и невъзможното да намерят отново диалога и да възстановят разговора по политики. „И виждаме, че срещу нас се изправиха силите на един олигархичен общ фронт, който саботира всеки опит и за законодателна програма, и за решаване на проблемите на България. Това са партиите, които доведоха ситуацията до тази криза - ГЕРБ, ДПС, ИТН и “Възраждане“, обясни депутатът от левицата.

Той припомни думите на Елена Гунчева, че чест гост в стаята на “Възраждане“ е била Десислава Атанасова и това дава основание да се твърди, че “Възраждане“ са патерица на ГЕРБ. „Когато видите как са гласували “Възраждане“, ще видите, че техният вот съвпада над 70% с този на ГЕРБ. А близките връзки между “Има такъв народ“ и ДПС са повече от очевидни“, заяви социалистът.

Симов посочи основният смисъл да бъде разрушен опитът за съставяне на правителство: „Да може на голо поле ГЕРБ да станат приемлив партньор и да се върнат обратно във властта. “Възраждане“ и ДПС са част от този план, дори и съзнателно да не го знаят. Тези тънки сметки няма да минат, защото енергията за промяна в българския народ не е изтощена. ГЕРБ отново ще бъде в изолация след изборите, това е нормалното поведение“, категоричен е социалистът.

„Ние сме единствената партия, която никога не колаборирахме с тази партия на корупцията“, заяви Симов по отношение на ГЕРБ и продължи: „Никога не се поддадохме на изкушението да работим с тях, въпреки че имаше опити. БСП не се продаде. Ние играем, за да променяме България, а не за да участваме в мръсните игрички на Бойко Борисов. Нашият електорат системно и трайно се е борил с ГЕРБ“, каза още той.

„Битката между промяна и статукво продължава да стои и много ясно се видя кой от коя страна на барикадата е“, заяви на финала Александър Симов и уточни, че промяната ще дойде.