Иван Ченчев: Благодарение на БСП се случиха много от социалните мерки

Юли 27, 2022 Новини БСП в медиите 0 753

27.07.2022 г.

"Програмата е точно тази, която беше обсъдена и одобрена с конкретни дати, мерки и срокове до декември тази година. Тя беше обсъдена и приета от трите партии, които бяхме в доскорошната коалицията. Това са мерките, с които да си помогнем да излезем от кризите, които ни връхлитат една след друга." Това заяви заместник-председателят на парламентарната група на „БСП за България“ и председател на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта Иван Ченчев в ефира на BG on AIR.

По думите му като първа политическа сила, от "Продължаваме промяната" имат право да излъчат кандидата за премиера на страната. "Това е вътрешнопартийно решение и право. Ние, когато поставихме условие Кирил Петков да не е кандидат за премиер - те се съобразиха с нашето мнение", допълни Ченчев.

Той определи програмата като предимно антикорупционно насочена. "Водещото е да не се върне модела ГЕРБ-ДПС. Ние следвахме тази насока, докато ИТН не прекратиха преговорите и за четвърти път счупиха държавата", категоричен бе социалистът.

"От вчера има писмо от страна на КЕВР, което е адресирано до партиите и там от комисията изброяват причините, поради които буквално ще спрат работа, ако нямат избран председател. За да има такъв и то при най-скъсени срокове, това може да е 12 август. Избирането на председател на КЕВР е приоритетно в нашата програма, защото имаме кризи, които са ни застигнали и не може без решение от регулатора", обобщи той за ситуацията в КЕВР и рисковете, пред които сме изправени, ако тя не бъде разрешена.

"Част от тази програма ще бъде и предизборната платформа на БСП, защото в нея има мерки, които са спешни и наложителни. За да може и България да получи това, което трябва да получи от Плана за възстановяване и устойчивост. Тук не става дума за вкопчване във властта, тук става дума за всичко, което е полезно за България. Влезнахме в тази година без бюджет, който беше гласуван по-късно. Ние успяхме да постигнем диалогичност, но явно имаше хора, които се изплашиха от възстановяването на правовата държава", заяви заместник-председателят на парламентарната група на социалистическата партия по отношение на техните приоритети.

Ченчев е категоричен, че БСП е партия, която не може да бъде изплашена от избори и неслучайно на предходен пленум социалистите са дали много висока оценка на своите министри. "Факт е и това, че благодарение на БСП, се случиха много от социалните мерки, които се чакаха от много време. Ние бяхме социалният стълб в тази коалиция. Няма българин, който да не иска безплатни учебници за деца от 1 до 12 клас и безплатни лекарства за деца до 14 години. Това ще се случи, ако БСП е в управлението. Хората са водещото във всяка една политика и те се интересуват от това какво има, когато си отворят хладилника и дали държавата се грижи за тях.", добави той за постиженията на левицата в управлението на България.

В заключение Иван Ченчев каза, че БСП никога не би си позволила да управлява държавата чрез SMS-и. "Важно е хората да видят какво се прави в опита, за да се състави кабинет, както и да се види кой е борец срещу корупцията на дела и кой на хартия", завърши той.