Атанас Зафиров, БСП: Предсрочните избори не са в дневния ред на българското общество

Юли 27, 2022 Новини БСП в медиите 0 629

27.07.2022 г.

"Отчетохме като грешка, че до момента сякаш разговорите между коалиционните партньори се въртяха около имена и сега ние решихме да приложим по-различен подход. Сега предлагаме управленска програма, която стъпва на фундамента на основите, които положихме в съвместните ни преговори. Когато видим дали има воля, тогава бихме могли да влезем и в конкретика за персонален състав. Програмата е много амбициозна и включва повече от 60 законопроекта и 16 такива, които са свързани с получаването на средства по Плана за възстановяване и устойчивост." Това заяви заместник-председателят на БСП и на ПГ “БСП за България” Атанас Зафиров в ефира на БНТ.

"Не сме имали персонални разговори с народни представители, водили сме единствено институционални такива със съответните ръководства. Смятаме, че управленската програма е надпартийна и важна за обществото. В нея има неща, които не търпят отлагане. За нас най-важни са 4 приоритета и като първи е антикорупционната политика и законодателство. Много важна също така е и социалната политика. Развитието на икономиката и подпомагането на малък и среден бизнес също е наш основен приоритет, както и приемането на оставащите 16 законопроекта, които да отворят пътя към средствата по Плана за възстановяване", категоричен бе Зафиров за приоритетите на социалистите и стъпките за тяхното реализиране.

"Не е тайна, че ние дадохме висока оценка на своите министри и изразихме очаквания, че техните ресори с персонални имена трябва да бъдат запазени", каза още народният представител от БСП.

По думите му Бойко Рашков е доказал, че е човек, който може да върши работата, за която е избран и коментира. "Очакванията, с които КПКОНПИ е натоварена, са много големи и затова е добре тя да бъде ръководена от човек, който е наясно със собствените си отговорности", допълни заместник-председателят на БСП.

"Много е важно да дадем отговор как при служебен кабинет ще бъде избран председател на КЕВР, защото вчера от комисията изпратиха много тревожно писмо за това какви са рисковете, ако такъв не бъде избран. Въпрос на тълкувание е дали трябва бившият председател на КЕВР отново да я оглави, но той показа, че е отговорен за голяма част от неразбориите в системата, включително и високите цени на енергията. Не избирането от парламента на председател на КЕВР рискува да тласне целия сектор в една много опасна посока", обобщи Зафиров за ситуацията в Комисията за енергийно и водно регулиране, както и за рисковете, ако тя остане без председател.

Според Зафиров ниското доверие в парламента се дължи на неговото демонизиране в последните години, както и на това, че предходното управление напълно е неглижирало неговата работа. "Това управление от друга страна показа, че парламентаризмът още е жив", добави той.

В заключение Атанас Зафиров каза, че предсрочните избори винаги са опция за всяка сериозна политическа сила, но в БСП са притеснени, че тези избори не са добре за българското общество. "Подхождаме към този казус национално отговорно, а не тясно партийно", завърши социалистът.