Кристиан Вигенин: Програмата, която предлагаме, очертава най-важните неща до края на годината в България

Юли 27, 2022 Новини БСП в медиите 0 623

27.07.2022 г.

"Това, което правим, е един сериозен опит България да има стабилно управление, което да е парламентарно подкрепено. Ако някой го разбира като интрига, мисля, че е в грешка." Това заяви заместник-председателят на Народното събрание и заместник-председател на БСП Кристиан Вигенин в ефира на БТВ и подчерта, че преди първия опит за създаване на правителство от ПП е била изработена управленска програма на трите партии от коалицията, без участието на ИТН.

"След като ни беше връчен третият мандат, ние изпълняваме нашата конституционна задача да се опитаме като медиатор и посредник да съберем мнозинство зад едно парламентарно подкрепено правителство. Законодателната програма, която внасяме, е с нашите подписи като мандатоносител, но е от името на трите формации, които застават зад управленската програма, плюс предложенията, които бяха направени от "Има такъв народ". Ние сме се съобразили с тях, макар те в един момент да излязоха от преговорите", заяви Вигенин за законодателната програма и опитите на левицата за съставяне на редовно правителство с третия мандат, който им беше връчен от президента.

Той коментира, че от социалистическата партия ще разчитат на народни представители, които си спомнят за какво са били избрани. "Все още е възможна идеята за управление, в което не участват ГЕРБ и ДПС. Разчитаме, че ще има народни представители от ИТН, които ще подкрепят тази идея", каза още социалистът.

Според заместник-председателя на Народното събрание програмата очертава най-важните неща, които трябва да се случат в България до края на годината. "Дори да има избори и ново правителство, то ще трябва да работи по тази програма така или иначе, защото в нея са включени социални, и икономически мерки, както и стъпки по Плана за възстановяване. Това е разумен начин да видим има ли подкрепа за тези приоритети. Ако да, то би следвало да има подкрепа и за правителството, което ги реализира", категоричен бе Кристиан Вигенин за приоритетите на левицата и подчерта, че ще използват всяка една възможност, за да се гарантира, че България ще има управление.

"Освен изброените законопроекти, има и точен график за тяхното реализиране. Една част от тях са свързани с избора на председател на КЕВР, както и на КПКОНПИ. А други са свързани с нещата, които предстоят следващата година във връзка с бюджета. Основните законопроекти са свързани с Плана за възстановяване и устойчивост, разположени от септември до декември. Ако видим, че се формира мнозинство утре, можем още в петък да изберем и председател на Народното събрание. Готови сме да предложим удължаване работата на НС, евентуално до средата на август", заяви социалистът за част от мерките, които БСП предлага и изрази надежда, че при добро стечение на обстоятелствата е възможно другия петък да имаме ново правителство.

"След вчерашното писмо от КЕВР е много важна ролята на другите институции. За нас е важно да чуем и позицията на президента по този въпрос. Защото ще бъде негова отговорността да назначи служебен кабинет, ако няма редовен такъв. Трябва да чуем как би решавал тези въпроси, защото отговорността е обща", обобщи Вигенин за ситуацията в КЕВР и отговорността, която трябва да се носи от политиците.

По думите му в БСП високо са оценили своите министри за работата им и постигнатите конкретни резултати. "Конкретните разговори за персонален състав ще започнат в петък, ако сме сигурни, че има реална възможност такова правителство да бъде подкрепено. Ние имаме решение на Националния съвет, че предлагаме пак тези министри от БСП и съответно Корнелия Нинова като вицепремиер и министър на икономиката и индустрията", допълни Вигенин.

"Беше много силен знак от страна на ПП, че се съобразиха с искането ни Кирил Петков да не е кандидат за министър-председател. Защото, когато зад гърба на един коалиционен партньор се предприемат действия, които не са консултирани - това води до сериозни проблеми", коментира той относно искането на социалистите Кирил Петков да не е кандидат за премиер.

В заключение Кристиан Вигенин заяви, че можем да си спестим много трудности, ако не вкараме в политически хаос страната отново така, както се е случило миналата година. "Опозицията в момента много държи да отиваме веднага на избори сякаш това ще реши проблемите на държавата. Нека мислим като държавници, защото може да се окаже, че след нови избори ще бъдем в сходна ситуация, в която не може да се формира правителство и пак да тръгнем към нови избори. Хората и държавата не заслужават подобен подход", завърши той.