Георги Свиленски, БСП: Трябва да се положат всички усилия България да има кабинет

Юли 27, 2022 Новини БСП в медиите 0 627

Важно е да има 121 народни представители, които искат да се спазват законите в държавата

"Няма никакво забавяне на мандата и нарушаване на Конституцията, тъй като той беше връчен само преди осем дни. Това са спекулации, които вървят още от втория ден, след като получихме мандата. Ние сме категорични, че трябва да бъдат положени всички възможни усилия България да има кабинет и да не бъде тласната към избори." Това заяви председателят на парламентарната група на "БСП за България" Георги Свиленски в ефира на Нова.

"След като стана ясно защо беше свалено първото правителство на Кирил Петков, че разделителната линия наистина е борбата с корупцията, както и, че "Има такъв народ" или техните ръководители дадоха заден тогава, когато беше поставено категорично условието Бойко Рашков да бъде избран за председател на КПОНПИ и да бъде приет Закона за борба с корупцията - това ни мотивира да предложим програмата, да я изработим съвместно с трите партии, които досега управлявахме, а до последно се включваха и колегите от ИТН и над 90% от техните предложения са залегнали в програмата", каза Свиленски по отношение на приоритетите за внасянето на управленската програма.

По думите му от БСП са предложили тази програма, за да се види има ли в Народното събрание 121 народни представители, които искат да се спазват законите в държавата. "Обръщаме се към всички народни представители от тяхната парламентарна група, виждайки своите предложения и гаранциите за едно антикорупционно мнозинство, което да поведе България в правилната посока", коментира още Свиленски за депутатите от "Има такъв народ" и подчерта, че ако програмата получи подкрепа, социалистите ще предложат Асен Василев за премиер и съответно той ще предложи състав и структура на Министерски съвет.

"От самото начало заявихме, че не водим индивидуални разговори с депутати и не оказваме натиск. Говорим с легитимните органи и се надяваме, след като членовете на тази парламентарна група се запознаят с програмата, да решат как ще гласуват. Програмата ще бъде гласувана в четвъртък като първа точка от дневния ред. Ако бъде приета - в петък ще връчим изпълнен мандат на президента Радев, но ако програмата не бъде приета, ще му върнем мандата празен", обобщи председателят на парламентарната група на "БСП за България" относно актуалната политическа обстановка.

Според него при евентуално назначаване на служебен кабинет президентът Радев трябва да отговори на един много важен въпрос, относно това какво ще правим с проблемите, които не могат да чакат до септември, като например изборът за председател на КЕВР. "Тъй като без това да стане не могат да бъдат определени цени на различните електроносители, не могат да бъдат лицензирани доставчиците и много други проблеми", категоричен бе Свиленски и призова да се върви към бърз избор за председател на КЕВР.

"Идеята за гласуването на програмата в пленарна зала беше обсъдена с партньорите и бе решено да се подходи по този начин. След като получихме подкрепа, я представихме на обществото и я внесохме в Народното събрание", каза още социалистът и подчерта, че е важно каква програма и закони ще изпълнява правителството, а за персонален състав може да се говори впоследствие.

В заключение Георги Свиленски поясни, че социалистите виждат желанието на народните представители да не се оставя държавата в такова положение, в което би изпаднала, ако правителството спре да функционира. "Това е програма с 6-месечен хоризонт, след което ще се отчете направеното и ще се продължи със следващите приоритети, завърши той.