Явор Божанков: Законодателната програма, която внасяме е жизнено важна за страната

Юли 27, 2022 Новини БСП в медиите 0 479

27.07.2022 г.

"Първо политики, законодателна програма разграфена във времето и след това парламентарно мнозинство, което да я подкрепи. Чак след това ще говорим за персонален състав на Министерски съвет, който да изпълнява програмата." Това заяви секретарят на парламентарната група на "БСП за България" Явор Божанков в ефира на БНР.

По думите му в законодателната програма, която ще внесат от левицата е до месец декември и в нея са включени 16 законопроекта по Плана за възстановяване, както и реформи в здравеопазването. "Търсим 121 души, които застават зад тези идеи. В тази програма влиза и избор на шеф на КЕВР. Ако някой бърза да ходи на избори или да направи служебен кабинет нека да обясни как смята със служебен кабинет да приеме тази програма, да обезпечи тези 13 млрд. средства и да продължи държавата да функционира, при положение, че това са изключително важни за България законопроекти", добави Божанков и подчерта, че социалистите няма да подкрепят предложението на ГЕРБ бившия председател на КЕВР отново да оглави въпросната Комисия по енергийно и водно регулиране.

"Ние заявихме, че е редно най-голямата парламентарна група да излъчи кандидат за премиер и предложението на "Продължаваме промяната" беше Асен Василев. На мястото на ИТН щях да се фокусирам върху законодателната програма", каза още той.

"Рашков е името около, което ние се обединихме като управляващо мнозинство. Реформата в КПКОНПИ е една от необходимите по Плана за възстановяване и развитие, а промени в новото антикорупционно законодателство ще бъдат направени между първо и второ четене. Разделителната линия е има ли в България антикорупционно мнозинство. И не е случайна реакцията на ГЕРБ и ДПС, които реагираха панически на името на Бойко Рашков. Едно от достойнствата на новия антикорупционен закон е, че шефа на КПКОНПИ ще има право да жали отказите на прокуратурата и да поддържа обвинението в съда като частен обвинител. Това е реален инструмент за борба с корупцията", категоричен бе народният представител от социалистическата партия по отношение на промените в антикорупционния орган и страховете на опозицията.

"Когато партиите влизат в една много сложна коалиция с третия мандат, трябва да имат много ясна програма какво ще правят оттук нататък, защото в първия мандат безспорно липсваше комуникация и ясна програма, липсваха конкретни дати. И в момента опитваме да решим точно тази грешка", обобщи секретарят на парламентарната група на "БСП за България" за допуснатите грешки и сложната ситуация, в която се намира страната ни.

В заключение Явор Божанков поясни, че е  безспорно, че нови избори няма да решат нищо. "Ако пък някой е готов в такъв момент да хвърли държавата в нови избори - нека поеме отговорност затова", обясни той и подчерта, че социалистите ще върнат празен мандата на президента Радев, ако не съберат необходимата подкрепа.