Корнелия Нинова: Внасяме за гласуване в Народното събрание управленската програма за следващите 6 месеца

Юли 26, 2022 Новини БСП 0 2393

Ако има мнозинство в парламента, ще предложим Асен Василев за министър-председател

Брифинг на вицепремиера и лидер на БСП Корнелия Нинова след заседанието на Националния съвет на левицата

Абсолютно открито и честно в последните седмици водихме преговори за съставяне на правителство, водени единствено от желанието да гарантираме стабилност на България и спокойствие на хората. През този период изработихме управленска и законодателна програма за следващите 6 месеца. Тя е ориентирана в следните сфери:

Първо - продължаване на борбата с корупцията, кражбите и модела на управление на ГЕРБ. В програмата се съдържа антикорупционно законодателство, избор на КПКОНПИ и на Бойко Рашков за председател.

Второ - икономическата част от програмата е закони и мерки за подкрепа и стабилизиране на икономиката в кризите.

Трето - социалната - подкрепа на семействата и на домакинствата в тежките месеци, които ни чакат.

Четвърто - законите, които е необходимо да се приемат по Плана за възстановяване и устойчивост, за да гарантираме финансирането на всички мерки за следващите години.

Тази програма Националният съвет с решение 96 “За“, 15 „Против“ и 2 “Въздържали се“ ни възложи да внесем като проект за решение на Народното събрание. Програмата влиза с очакване да бъде подкрепена от мнозинство - институционално и отговорно за тези закони, които трябва да се приемат в следващите месеци за стабилността на България. Ако програмата събере необходимото мнозинство от 121 човека поне, на следващия ден внасяме кандидат за министър-председател. Той ще бъде Асен Василев.

Ако програмата не събере мнозинство, очевидно в Народното събрание няма депутати, които ще се отнесат отговорно към това, което чака България. Тогава връщаме мандата неизпълнен на следващия ден.

Ще внесем и проект на решение за удължаване срока на работа на Народното събрание, с оглед на изключително много и важни спешни решения.