Явор Божанков, БСП: За четвърти път Трифонов проваля всяко усилие България да бъде управлявана без ГЕРБ и ДПС

Юли 24, 2022 Новини БСП в медиите 0 828

БСП ще постъпи с третия мандат съобразно Конституцията и интересите на страната

“За четвърти път Трифонов намира повод да провали всяко усилие България да бъде управлявана във формат без ГЕРБ и без ДПС.” Така секретарят на парламентарната група “БСП за България” коментира решението на лидера на "Има такъв народ" да се изтегли от преговорите за правителство. 

В предаването “Тази неделя” по бТВ той каза още: “На крачка сме да приемем новия антикорупционен орган, който, според преобладаващото мнение в бившата управляваща коалиция, трябва да бъде оглавен от Бойко Рашков. Аз този страх го видях в ГЕРБ и ДПС в зала. За мен това е истинската причина Трифонов в 12 без 5 да си намери повод и да се изтегли от преговорите.”  

“С четвърти провал Слави Трифонов казва на българските граждани едно - без ГЕРБ и ДПС не може”, категоричен бе Божанков. Той подчерта, че с тези действия към всичките кризи за четвърти път се добавя и политическа. Според депутата от левицата целта е една - българският народ да бъде докаран до такова положение, че да приеме всичко за допустимо и нормално, включително връщане на ГЕРБ във властта. 

По думите на Явор Божакнов шансовете за правителство са намалели категорично, тъй като очевидно партията на Слави Трифонов е “програмирала” провала на преговорите още от самото начало и просто е търсила удобен повод. 

“В понеделник и във вторник се събират колективните органи на БСП, така че решението как продължаваме оттук нататък ще го вземем заедно. Пред нас имаше и продължава да има големи задачи. Това е изборът на нов председател на КЕВР. Ако той не бъде избран, индустрията вече даде сигнал, че през август месец оставаме без цена на енергията. Това е огромен проблем, така че  трябва да се съберем и да решим как да постъпим оптимално, не от гледна точка на партиен интерес, а от гледна точка на държавния интерес в момента”, очерта следващите стъпки на левицата Божанков.  

Той коментира и думите на президента Радев по повод третия мандат: “Лично аз ги тълкувам като призив да върнем мандата в 7-дневен срок. Но също Румен Радев, в аналогична ситуация, тъй като БСП за втори път взема третия мандат, ни призова тогава да го задържим, за да свършим важната за България работа и ние го задържахме 11 дни. Не виждам какво е различно в тази ситуация. Отново третият мандат е в БСП и отново имаме важна работа пред нас, така че ние ще постъпим съобразно Конституция и интересите на страната и съобразно нашите решения, които ще вземем колективно в следващите дни.”