Петър Кънев, БСП: Направихме всичко възможно да има правителство

Юли 23, 2022 Новини БСП в медиите 0 595

В рамките на две години ИТН четири пъти ликвидираха възможността България да има правителство

„Аз бях част от преговорния състав на БСП и мисля, че доста разумно и логично подходихме. Направихме преговорния екип и самата Нинова направи абсолютно всичко възможно да имаме правителство. Имахме два документа, решено беше да се водят преговори между четирите партии. “Има такъв народ“ също бяха поканени и нямаше никакви симптоми на усложнение.“ Така народният представител от “БСП за България” Петър Кънев коментира актуалната политическа обстановка в ефира на БТВ. По думите на социалиста разпространеното видео от заседанието на „Демократична България“ е било само повод ИТН да прекратят преговорите, а причините са по-дълбоки.

Той припомни вчерашното решение на БСП да бъде задържан мандатът поне до 12-и август, за да бъде решен проблемът с КЕВР и допълни: „Най-изненадващо в залата обаче, когато се гласуваха съкратени срокове за предлагане на кандидатури за КПКОНПИ, ИТН гласуваха против и това не можа да мине. Това беше първият сигнал, че нещо не е наред“, смята Петър Кънев. По думите му в рамките на две години ИТН четири пъти са ликвидирали възможността България да има правителство.

„Нямаме никакви договорки, ще си спазваме всичко, което е по Конституция и ще се съобразим с решенията на ръководните ни органи“, категоричен е депутат от левицата по отношение на третия мандат и допълни, че в понеделник предстои заседание на Изпълнителното бюро на левицата. „Всички оценяват нашите усилия. БСП направи всичко възможно прозрачно да се водят преговорите. След всяка среща се информираха медиите“, припомни социалистът.

„Това упражнение го играем последните месеци. Ние имаме желание и задължително трябва да имаме председател на КЕВР, защото последиците ще са много сериозни. Тепърва имаме подписване на договор за газ, тепърва има определяне на цени  и то два вида – за бедни и богати, за ток и енергийно бедните“, каза още той. Според социалиста може някой от съпредседателите на КЕВР да бъде упълномощен, но това също става с решение на парламента.

По отношение на КПКОНПИ Кънев обясни, че от левицата не са се отказали от номинацията на Бойко Рашков за шеф на комисията. „Това е една от точките, разписана в законодателната програма“, уточни социалистът.