Кристиан Вигенин: БСП не се поддава на натиск. Ние ще преценим и решим

Юли 23, 2022 Новини БСП в медиите 0 912

23.07.2022 г.

„Трябва спокойно да помислим сега, да не прибързваме. Понеделник се събираме ръководството на БСП да обсъдим информацията. Без драми и спокойно, съобразно Конституцията.“ Така заместник-председателят на Народното събрание и заместник-председател на БСП Кристиан Вигенин коментира актуалната политическа обстановка пред журналисти, по време на възпоменателната церемония по повод 80 години от разстрела на Никола Вапцаров. По думите му левицата ще търси начин, по който без сътресения, да предприеме следващите стъпки.

Във връзка с процедурите около третия мандат социалистът обясни, че няма смисъл да бавят процеса, ако няма мнозинство и изборите трябва да се проведат по-скоро, за да може по-скоро да започне и работата на новото правителство. „Програмата, около която се съгласихме, трябва в голяма степен да бъде програмата на всяко следващо правителство“, смята Вигенин и допълни, че име на премиер има смисъл да се излъчи само, ако има мнозинство.

„Не ми е известно темата за министри да е обсъждана, първият кръг беше само за програмата“, заяви зам.-председателят на БСП и продължи: „Затова за мен тази реакция ми се струва прибързана и емоционална. Ние извървяхме немалък път, за да приобщим ИТН и изглеждаше, че вървеше както трябва. Но тази реакция от вчера усложнява  ситуацията“, заяви Кристиан Вигенин по повод вчерашното изявление на Слави Трифонов и допълни, че то е прибързано, емоционално и не мотивирано.

„В случая мандатът е в БСП и е наша отговорността как да се подходим оттук нататък, така че да е най-добре за България“, посочи още Кристиан Вигенин. Неговата позиция е, че по-добрият вариант е бил да се възстанови коалицията в първоначалния ѝ вид. „Ще преценим е ще решим. Каквото е необходимо ще бъде направено. БСП не се поддава на натиск, ще преценим кое е най-добре за страната. Няма да сме ние, които да прекрачим разумния срок за мандата“, категоричен бе той.

Кристиан Вигенин коментира и връщането на хартиените бюлетини като вариант за гласуване: „Ако няма да има правителство, това Народно събрание не би могло да приеме промени в Изборния кодекс“, смята социалистът.