Георги Свиленски: Сега изборът е корупция или борба с нея

Юли 23, 2022 Новини БСП в медиите 0 515

Темата за подобряването на отношенията с Русия е дискутирана и записана в коалиционната програма

„ДПС, ГЕРБ и „Има такъв народ“, когато разбраха, че Бойко Рашков може да стане председател на КПКОНПИ, когато разбраха, че срока за подаване на документи ще бъде намален на 5 дни и другата седмица ще имаме избран председател на антикорупционната комисия, който да се бори с корупцията, когато видяха Закона за КОНПИ приет на първо четене и реалната възможност да бъде приет на второ четене – полудяха.“ Това заяви председателят на парламентарната група на "БСП за България" Георги Свиленски в ефира на БНТ.

„Те явно много добре знаят какво са правили през всичките години, когато са били в управлението – явно или неявно. Но за пръв път последните 6-7 месеца ДПС са извън управлението. Те вече нямат търпение и за тях е по-важно да влязат бързо в управлението и не ги интересува, че няма председател на КЕВР и няма кой да определи цените на газа, както и няма кой да определи ниската цена на тока за социално слабите български граждани. Тях ги интересува час по-скоро правителството да си отиде и те да се върнат на гърба на Бойко Борисов във властта“, каза още Свиленски за актуалната политическа обстановка, страховете на опозицията и подчерта, че предложения по програмата във вчерашния ден са идвали само няколко часа преди да се прекратят преговорите.

По думите му Рашков е показал, че не го е страх и има волята да се бори с корупцията. „На тези постове са търсили да слагат послушни и зависими хора, а Рашков не е такъв човек и затова ги е страх толкова много. Това е големия страх, който тресе хората, които искат да няма правителство“, коментира Свиленски за поведението на партиите, които не искат Рашков да оглави антикорупционния орган.

„Конституцията дава възможност на третия мандат да бъде с по-дълги срокове, за да се проведат разговори и да се намери подкрепа. Трябваше да се намери консенсуса и пресечните точки, тъй като последните месеци се получиха много пресечни линии. Но явно всичко това е било прикрита загриженост щом видяхме как „Има такъв народ“ в рамките на година и половина за четвърти път събарят държавата.“, обобщи социалистът.

Той определи като коректно поведението на „Демократична България“, които са казали, че ще решат дали да участват със свои министри чак след подреждането на програмата и получаване на съгласие от останалите партньори. „Те никога не са поставяли пред нас условия ИТН да нямат министри. Г-н Трифонов намери един никакъв повод. Разделителната линия в момента е борба с корупцията и партиите трябва да решат от коя страна да застанат. Това ще е темата следващите месеци. Защото от борбата с корупцията ще дойдат парите за левите политики, по-високи пенсии и добавки“, заяви председателят на парламентарната група на социалистическата партия и добави, че в понеделник след заседание на Изпълнителното бюро от БСП ще решат как да действат оттук нататък.

„Колегите от „Продължаваме промяната“ поставиха като тяхно единствено условие да видят, че има в този парламент гарантирано антикорупционно мнозинство. За да има такова те поставиха две условия, които бяха изпълними- приемане на Закона за КПКОНПИ, който ясно показва посоката и избор на председател, който ще се бори с корупцията“, категоричен бе Свиленски за преговорите с ПП и поставените от тях условия.

Според народният представител от левицата, след като две от четирите партии от коалицията са изпаднали в конфликт, то ролята на социалистите е била в това да намерят пресечните точки и да покажат, че има по-важни неща от това кой да бъде премиер и министър. „България тепърва ще се управлява от коалиции и всеки трябва да си извади поуките“, добави той.

„Намерихме баланса и диалога с всички партии и 22 милиарда от бюджета тази година отидоха за социални придобивки и цената БСП да участва в това управление трябва наистина да бъде оценена. Постигнахме това да има безплатни детски градини и ясли. А в програмата, която разписахме заложихме отново нашите приоритети – безплатни лекарства за деца до 14 годишна възраст, безплатни учебници до 12 клас“, продължи депутатът от БСП за постиженията на левицата в интерес на хората.

В заключение Георги Свиленски каза, че темата за подобряването на отношенията с Русия е била дискутирана и съответно записана в коалиционната програма.