Георги Кадиев: Кризата в България се казва ГЕРБ

Май 01, 2011 Новини БСП 0 1635

  Социалистите снабдиха управляващите с еднопосочен билет и ги призоваха да си ходят     Кризата в България има едно име и това е ГЕРБ

 

Социалистите снабдиха управляващите с еднопосочен билет и ги призоваха да си ходят

 

 

Кризата в България има едно име и това е ГЕРБ. С тези думи членът на ИБ на НС на БСП Георги Кадиев откри Първомайския протестен митинг на левицата. По думите му най- голямата криза, причинена от днешните управляващи не е на икономиката, а на морала. Кадиев изтъкна, че ГЕРБ унищожава основни човешки ценности, учат ни, че не е добре да имаме приятели, трябва да се страхуваме и да хвърляме вината винаги върху някой друг. „Никой не може да свали правителството на ГЕРБ, освен вас. Вие може да поискате ново качество на управление и нов начин на живот", обърна се Кадиев към протестиращите. Той им напомни, че на днешния ден те не са сами, защото стотици хиляди хора са по улиците на Европа, за да отбележат деня на труда и да изразят несъгласието си с политиката на десните правителства. Кадиев покани на сцената трима нови членове на БСП, които получиха партийните си книжки.

„Влакът на България стои на едно място", каза с болка железничарят от София Йордан Василев. Той сподели, че се чувства гневен, защото правителството превръща неговата България в пустиня - железницата буренясва, вагоните отиват за скрап, гарите се закриват, а хиляди железничари остават на улицата. „Парата на управляващите стига само до свирката", каза още Йордан Василев. Той попита протестиращите дали ще допуснат днешните наши шейхове в името на бензина и на магистралите да затрият един от стълбовете на държавата. „Разгневете се, няма кой да ви замести на работните ви места, защото милиционерите не могат да карат влак!", извика от трибуната железничарят. Той добави, че никъде в нова Европа полицаите не организират избори и медиите не слугуват на властта.

„Там където липсват образованието и духовността, идват измислените герои", каза от трибуната учителката от Благоевград Бонка Ичкова. По думите й където не живее знанието, стои министър председател с ръка в джоба, а до него - сатрапът на науката Симеон Дянков. Учителката изрази тревогата си, че много училища ще имат сериозни затруднения да посрещнат зимните месеци тази година. Според нея е важно БСП да се отвори повече към хората, които не искат да бъдат управлявани от ГЕРБ. По думите й само в диалог с гражданите БСП може да спечели предстоящите избори.

„Не съм член на БСП и никога не съм била. Но искам да споделя, че напоследък аз и хората около мен по-трудно оцеляваме", заяви от трибуната преводачката от София Нина Жишева. Тя изтъкна, че 90% от хората с увреждания в България са безработни, но не защото са част от лошия материал, за който говореше премиерът Борисов преди време, а защото липсват условия. „Не искам да тежа на ничий гръб, но не получавам шанса да работя", обясни Нина Жишева. Тя напомни думите на Бойко Борисов, според който в страната ни се живее добре. „Кой живее добре в България? Аз не живея добре!", възмути се тя. Жишева сподели, че й се налага да пести пари от храна и лекарства, а синът й е изучил добре географията не в училище, а докато е търсил къде да емигрира. „Искам нормален и достоен живот!", каза още тя.

„Къде живеете, господин премиер", попита председателят на МО в БСП Явор Гечев. Той изтъкна, че ¼ от младите хора в България са на улицата и няма работа за тях, 2/3 от хората мизерстват, а икономиката фалира. „Идете си, вече е време", призова Гечев управляващите. Той показа еднопосочния билет, подготвен за „социалното зло" в България Симеон Дянков. Гечев призова министъра да си тръгне заедно с цялото правителство и повече никога да не се връща.