Корнелия Нинова: Процедурата за избор на председател на КЕВР може да приключи на 12 август

Постигнахме съгласие депутатите да обсъдят отмяна на ваканцията, за да не оставим държавата в хаос

Брифинг на лидера на БСП и вицепремиер Корнелия Нинова след извънредната среща на ръководствата на четирите преговарящи парламентарни групи

Благодаря на ръководствата на парламентарните групи на четирите партии, с които разговаряме за съставяне на кабинет. Проявиха разум и разбиране за сложната ситуация, в която се намира държавата след решението на Конституционния съд. Има съгласие да се отвори изцяло нова процедура за избор на председател на КЕВР. Разписахме приблизително във времето и съобразявайки се с правилника за работа на Народното събрание, тази процедура. Тя може да приключи в оптималния вариант на 12 август.

Обсъдихме възможността и необходимостта през това време да работи парламентът. Председателите на парламентарните групи ще разговарят с депутатите си и ще търсят съгласие да се вземе решение в зала за отмяна на ваканцията между 1 август и 15 август, за да може да се избере председател на КЕВР, за да не оставим държавата в хаос, да има функциониращ орган, който ще вземе решение за цената на енергоносителите. КЕВР трябва да въведе две тарифи – една за по-ниското потребление и за бедните хора, една за по-високото потребление и за тези, които топлят басейните и палатите си. Трябва да определим какво е енергийна бедност и да подпомогнем енергийно бедните хора през есента и зимата.

Преговорите си продължават така, както сме ги обявили. Днес всички заявиха, че ще дадат окончателния си вариант по програмата. Събота и неделя обобщаваме. Понеделник ще имаме програма. След това продължаваме с разговори за структура и персонален състав на Министерски съвет.