Корнелия Нинова: С решението за КЕВР сме в нова ситуация, събирам ръководствата на преговарящите за правителство на спешна среща

Искам график за работата на парламента оттук нататък, не можем да държим мандата безкрайно

„От вчера сме в много различна ситуация. Изключително сме загрижени за това как ще се развият процесите оттук нататък. Имам предвид решението на Конституционния съд, което обяви избора на председателя на КЕВР за противоконституционен. Ситуацията е следната – това решение блокира работата на КЕВР.“ Това заяви лидерът на БСП и вицепремиер Корнелия Нинова на извънреден брифинг в Народното събрание.

Тя обясни, че това означава, че няма орган, който да определи цените на газ, парно, ток, вода, че не може да се въведат двете тарифи – едната за хора с по-малко потребление и по-бедни, другата за такива, които си топлят басейните и палатите, че не може да се въведе понятието „енергийна бедност“ и да се определи помощта за тях.

„Това създава и нов проблем около сформирането на правителството“, подчерта Нинова. Чувам депутатите от вчера, че искат четири седмици за избор на нов ръководител на КЕВР.

Тя обяви, че свиква среща с ръководствата на парламентарните групи, които преговарят за правителство – „Продължаваме промяната“, „БСП за България“, „Има такъв народ“ и „Демократична България“.

„От тази среща трябва да излезем с конкретни предложения. Да кажат: „Искаме да държите мандата, за да работи парламентът 4 седмици“, но за тези 4 седмици искам по дати да ми кажат кога ще приемат правила и избор на председател на КЕВР, кога ще приемат КПКОНПИ, кога ще изберат председател. Да стане ясно на нас и на народа какво ще правим“, категорична бе тя.

Според лидера на БСП би било неразумно да се иска четири седмици време, в което левицата да държи мандата, при положение, че по правилник парламентът излиза във ваканция от 1 август.

„Днес искам да говорим за работен график, за яснота, за извънредни заседания. Те да определят в какво време и в какви темпове работим, защото, от една страна, не можем да държим мандата безкрайно. Въпреки че Конституцията не ни ограничава във времето, не е морално към обществото да се държи мандат в такава яснота и с толкова кризи. От друга страна, не искам ние да сме причина за хвърляне на държавата в допълнителен хаос“, добави Нинова.

„Около програмата имаме мнозинство. В много голяма степен съм убедена, че КПКОНПИ и изборът на Рашков ще минат. Но от вчера имаме нов открит въпрос, който, на фона на всичко друго, изглежда най-важният. Защото цените на енергията, ниските доходи, задаващите се трудни месеци, неяснотата около доставките на газ ни поставят в коренно различна среда. Или бързо да се вземат всички в ръце и да правим правителство. Искам депутатите днес да ни дадат яснота, като мандатоносител какво искат от нас, за да гарантираме стабилност и сигурност на държавата и да се хващаме да свършим тази работа“, каза още Корнелия Нинова.