В България има целенасочена репресия върху левите издания

Май 01, 2011 Новини БСП 0 1588

  „Никога в България не е било лесно да бъдеш ляв журналист

 

„Никога в България не е било лесно да бъдеш ляв журналист. Не само защото летвата е поставена високо от времето на Христо Ботев - та чак до Стефан Продев,  а защото в страната ни има целенасочена политика на репресии върху левите издания. Репресия, продиктувана от факта, че те отстояват болките на обикновените хора", заяви лидерът на БСП Сергей Станишев при откриването празника на вестник Дума и левия печат в Борисовата градина на София.

Той посочи, че само преди дни ЕП е приел декларация в защита на свободата на медиите. Според класацията България е на второ място сред страните с проблеми със свободата на медиите в Европа. Станишев отбеляза, че България се намира в „срамния списък на петте европейски страни, в които има осезаем натиск и репресия върху медиите. Репресия за неразпространяване на левите вестници, така че да не стигат до хората".

Сергей Станишев отбеляза още, че левият журналист винаги трябва да отстоява левите идеали и да казва истината, колкото и болезнена да е тя. Той припомни годините, в които левите журналисти са били преследвани и арестувани заради убежденията им. „Няма да забравим тези години", ясно каза лидерът на БСП.

„Всички социално мислещи и патриотични българи имат нужда от трибуната на левите вестници и затова целият колектив на вестник „Дума" трябва да поддържа поставената висока летва и да бъде вестник на свободното слово, който казва истината" допълни Сергей Станишев. Той пожела на журналистите от „Дума" много здраве и кураж, защото „днешните времена са трудни за всички нормален българин". Председателят на БСП изтъкна, че лявата идея е оптимистична по природа и нищо не може да я изкорени - в това число и ГЕРБ.

„Нашият идеал за справедливост е свещен. Дума я има, заради вас читателите й. Четете „Дума"! -емоционално се обърна  главният редактор на в."Дума" Ивелин Николов към празнуващите.

Издателката на вестниците „Земя" и „Русия днес" Светлана Шаренкова пожела успехи на левите издания и припомни, че мнозина са обявявали лявата идея за негодна. „Левият вестник повече от всякога е нужен днес, когато манипулативноста, раболепието и русофобството владеят българските издания", допълни Шаренкова.

Майският дъжд не успя да попречи на Празника на левия печат, нито пък помрачи настроението на хилядите българи, събрали се днес в Борисовата градина на столицата. В блестящите си гвардейски униформи, Бреговската духова музика посрещаше с настроение и оптимизъм приятелите на „Дума", „Земя", „Русия Днес", „Ново Време", „Льо Монд Димпломатик" и „Мисъл". Подслонени под десетки шатри, щандовете на левите издания очароваха с многообразието и пъстротата си. Всички, от Валери Александров с неговите рисувани на място карикатури до Мери Бойс Бенд и Трио Акцент се грижеха за настроението на празника.