Явор Божанков, БСП: Реализирането на успешно управление е нашата отговорност

Юли 21, 2022 Новини БСП в медиите 0 599

21.07.2022 г.

"В момента се обсъжда програмата, зад която трябва да застане мнозинство, а следващата стъпка е персонален състав, който да я изпълнява." Това заяви секретарят на парламентарната група на "БСП за България" Явор Божанков в ефира на Euro News.

По думите му социалистите са успели да запазят добър диалог със своите партньори в управлението и не са влизали в личностни конфликти. "Нашите спорове винаги са били принципни и по политики. В момента това ни дава възможност да сме медиатор в преговорния процес", каза още депутатът от социалистическата партия.

"Много хора направиха крачка назад. Пример за това е Кирил Петков, който се изтегли като министър-председател и даде знак, че е готов да го направи в името на това да има работещо правителство. От "Има такъв народ" забелязвам днес, че също подкрепят едно от основните условия на "Продължаваме промяната" - да има приет и работещ антикорупционен орган", коментира Божанков за направените компромиси в името на това страната ни да има редовен кабинет и подчерта, че хората имат очаквания за бързи и решителни резултати в борбата с корупцията, затова е крайно време законопроекта за КПКОНПИ да бъде приет.

"Третият мандат е последния шанс да избегнем тежка политическа криза. От друга страна въпреки, че в тази коалиция имаме две различни партии като БСП и ДБ, това е единствения формат, в който можем да управляваме и без да връщаме във властта ГЕРБ с ДПС и поредните патриоти", обясни Божанков за правото на ПП да излъчат кандидат за премиер и рисковете пред това третия мандат да бъде неуспешен.

В заключение той каза, че няма друга опция България да има работещ парламент и да приеме Плана за възстановяване и устойчивост, както и да се овладее сложната ситуация, в която се намираме. "Служебен кабинет не може нито да приеме тези закони, нито да реши текущите проблеми. Другият вариант е правителство с ГЕРБ, ДПС и "Възраждане", което е най-лошия вариант за България. Нашата отговорност е чрез третия мандат да реализираме успешно управление", завърши Явор Божанков.