Явор Божанков: БСП ще бъде преграда пред това ГЕРБ отново да се върне на власт

Юли 20, 2022 Новини БСП в медиите 0 912

20.07.2022 г.

„Стъпваме на програмата, приета преди няколко седмици при преговорите за съставяне на ново правителство.“ Това заяви секретарят на парламентарната група на "БСП за България" Явор Божанков в ефира на БНТ.

Според Божанков от левицата са успели да запазят добрите си отношения с всички коалиционни партньори и може би в това се корени причината президентът да им връчи мандата. „Осъзнаваме каква отговорност носим. Разговорът за личности ще бъде след програмата“, каза още той.

„Ние правим някои принципни промени във функционирането на коалицията и комуникационните грешки, които бяха допуснати. Въпросът е кой министър върши работа и дава резултати. Например в икономиката ние за пръв път сме на първо място по износ и индустриално производство“, категоричен бе Божанков за преговорите и постиженията на БСП в настоящото управление.

Депутатът от левицата обобщи някои от основните постижения на управляващите, като изтъкна увеличените пенсии, които само за 1 година са скочили повече, отколкото при управлението на ГЕРБ за 12 години, таванът върху цените на електроенергията, вдигнатият праг за регистрация по ДДС на 100 хиляди лева и редица други мерки и решения в интерес на българските граждани и бизнеса.

„Има срок от 6 месеца, след който трябва да направим ревизия и да видим дали всички ангажименти са изпълнени в срок. Социална политика, икономика енергетика – всичко е подробно разписано“, коментира той за целите, които си поставят и подчерта, че в споразумението много ясно е записано в рамките на националния ни интерес да се нормализират отношенията с Русия.

По думите на депутата от БСП проучванията показват, че „Възраждане“ са достигнали своя пик и в момента искат бързи избори, защото ги чака път надолу. „От ГЕРБ също искат избори, защото антикорупционният орган най-после ще даде конкретни резултати. ГЕРБ са в изолация и никой не желае да управлява с тях. Те са евроатлантици от Алиекспрес. Тезата им за проевропейско управление е опит да се реабилитират. Факт е, че когато главният прокурор дойде в парламента, ГЕРБ си късат ризите да го бранят“, обясни Божанков и добави, че кризата не може да бъде разрешена с нови избори, проучванията го показват, а в допълнение и партиите от управляващата коалиция също така увеличават своята подкрепа.

В заключение секретарят на парламентарната група на "БСП за България" каза, че социалистите нямат намерение да задържат мандата и по този начин да губят време, а основен въпрос е провеждането на срещи с всички групи. „Определено хората в момента живеят по-добре без страх и без рекет. Помним на колко хора им беше ударен бизнесът и бяха смазани. България е свободна от страха, от рекета, от мутрите, от ГЕРБ. Ако пропуснем този момент, рискуваме следващите 10 години на България да се върне страхът, рекетът, мутрите, ГЕРБ с ДПС и поредните патриоти в управлението. БСП е и ще бъде преграда пред това“, завърши Явор Божанков.