Правителството вреди на България

Май 01, 2011 Новини БСП в медиите 0 1507

  Лидерът на БСП Сергей Станишев в интервю за "Седмицата" по Дарик радио:   Какъв е вашият детски спомен за 1 май? Като за празник

 

Лидерът на БСП Сергей Станишев в интервю за "Седмицата" по Дарик радио:

 

Какъв е вашият детски спомен за 1 май?

Като за празник. На 1 май винаги имаше манифестации, имаше настроение на хората.

Ходихте ли с пионерска връзка?

Ами, ходил съм и с пионерска връзка, и, честно казано, не чувствам детството си опорочено от това.

А това имам предвид, че Бойко Борисов. . .

Както си спомням, и 24 май по същия начин.

Бойко Борисов каза, че БСП, като наследница на БКП, му е опорочила детството с носенето на пионерската връзка, с това, че го е карала насила на такива мероприятия като първомайските, политическата агитация.

Какво да ви кажа, очевидно в момента компенсира опороченото си детство. Но ако погледнем детството на колко много деца и млади хора днес се опорочава от политиката на днешното управление, но вече не от това, че трябва да ходят с червени вратовръзки, а от това, че техните родители трудно свързват двата края и не могат да им осигурят основни неща.

Не, да изясним кое е добро и лошо, понеже премиерът повдигна този въпрос. Според вас тази част от миналото, в което децата бяха карани да ходят с пионерски връзки на първомайски манифестации, добра ли е или лоша?

Вие задавате този въпрос на един историк. Историята няма период, който да бъде само с черно или само с бяло.

Това от черното или бялото е - с червените връзки на 1 май?

Аз мисля, че, например, системата за детските лагери, когато през лятото децата почиваха, държавата им осигуряваше, беше добро нещо. Това, което беше, че нямаше свобода на изразяване на различните мнения и налагане на една доктрина, беше лошо. А сега. . .

Тоест ходенето с червена връзка на 1 май според младия, нов лидер на БСП, е лошо.

Когато е насила, да. Но утре хората ще излязат на първомайския протест доброволно.

В този смисъл не оспорвате това, което казва Бойко Борисов, че това е опорочаване на детството.

Аз с Бойко Борисов на тази тема изобщо няма да споря, още повече толкова години е бил член на БКП и е напуснал МВР заради това, че тези номера, бих казал за пред медиите, просто не ме вълнуват. Вълнува ме това, което се случва в България днес и утре. И мисля, че това е сериозната тема на разговор и сериозната тема и на утрешния първомайски протест, който ще правим на площад "Батанберг" от 11.30 часа, и каня всички софиянци да се присъединят.

Кой бихте се радвали да видите на деня на гнева утре? Питам ви, понеже дълго време вчера в нашия сайт стоя едно интервю с Петър Стоянов - Сумиста, дадено впрочем от ареста чрез неговия адвокат, и той твърди, че винаги е симпатизирал и помагал даже на левите в България. Щял да продължава да помага на партиите, за които социалната политика е основна идея, и с това обяснява сегашните си главоболия. Ще се радвате ли такива хора - Сумиста - да. . . той май няма да може да дойде, мисля, че още е задържан, нали, но. . . да дойдат.

Аз не го познавам, не мога да кажа нищо, нито добро, нито лошо за него конкретно. Това, което ще се радвам, много хора да дойдат и да изразят своя протест срещу тази политика, която води ГЕРБ. Защото моето убеждение е, че това правителство вреди на страната, решава проблемите за сметка на обикновения българин, има абсолютна липса на социална политика и всичките обещания и приказки, в това число и на премиера. . . миналата година обеща, че за три години България ще стане средноевропейска стана, миналото лято. Тези дни беше приет документ на правителството за икономическото и социално развитие на България, национален план за реформи, в него е записано, че през целия мандат на ГЕРБ, четири години, няма да има увеличаване на заплатите, индексация на пенсиите, с изключение на предизборното увеличаване, което
планират, с пет процента на заплатите от юли 2013-а, и с 2-3 процента компенсация на пенсиите от юли 2013-а. Говорим за, говорим за четири. . .

... значи това се вмества в трите години, обещани миналата година, нали?

Чакайте, досега инфлацията за 20 месеца управление на ГЕРБ е над 10 процента, за още две години 20 процента ще бъде. Това са 20 процента обедняване на хората в България. И всеки го усеща вече, разбирате ли?

А вие откъде бихте взел пари за увеличение на заплати и на пенсии? Понеже общо взето логиката, която и вие като бяхте премиер следвахте, когато някой искаше повече пари за нещо, казвахте - добре, от кое да намалим, за да дадем за друго.

Ами, не е точно така, защото, първо, всяка година имаше по закон, който ние въведохме, увеличаване на пенсиите. . .

Швейцарското правило.

Швейцарското правило, средно с 10 процента. В резултат на добра събираемост на данъците увеличавахме, особено 2007-2008 година, и през октомври пенсиите. Средната заплата в България също нарасна много сериозно, близо 600 лева, от 300 и нещо. И затова се намираха начини да се прави. По наше време имаше
протести, но те бяха за още по-голямо увеличаване в една или друга ситуация.

Кой е начинът сега?

Ами, начинът е достатъчно прост. Първо, по-голяма събираемост на данъците. Извинявайте, но ще ви припомня думите на министър Дянков. Той каза - предишните крадоха, ние спираме да крадем, сега с 2 милиарда ще увеличим постъпленията в хазната. Така ли беше? Къде са тези два милиарда? Миналата година с 2 милиарда по-малко, отколкото за 2009-а събрани приходи. Тази година, според един доклад на НАП, който беше публикуван наскоро, НАП планира, че ще съберат с 570 милиона по-малко от това, което е залегнало в бюджета за тази година, и пак ще се отвори дупката в. . . и тук опира до няколко неща. Първо, некомпетентност на правителството, на техния апарат. Второ, погрешна политика, защото, извинявайте, когато държавата всеки ден си сменя акъла - ДДС-то ще бъде 24, 18, 22, 20... и през седмица се мени, всички бягат, говоря за икономическите субекти. И хората започват да укриват данъците, защото не вярват в предсказуемостта на държавата.

Само да изясним какво разбирате под събиране повече на данъци, това означава ли увеличение на данъците. . .

Не.

. . . ако вие дойдете на власт, защото в управленския ви проект чета, че обещавате ръст на осигуровките?

А, осигуровките, да.

Без данъците.

Без данъците. Ние смятаме. . .

Данъците си остават 10 процента.

Да, да.

Ако вие дойдете на власт?

В крайна сметка ние сме го въвели и трябва да има предсказуемост. Но, когато се предлага на хората, дайте да ви увеличим пенсионната възраст, а хората не го искат, и в българските условия това означава множество българи да работят докато умрат, при нашата продържителност на живота, по-добре да се вдигнат леко осигуровките, отколкото да се работи по-дълго и хората просто да не получават пенсии.

Колко леко са по вашите разчети?

Ами, има конкретни предложения и ние продължаваме да ги обсъждаме, но съвсем приемливо. В крайна сметка, вижте, трябва да се гарантира стабилността на пенсионната система. Ние създадохме сребърен фонд, в който се натрупаха вече милиард и 700 милиона лева. Ако това беше направено по времето на г-н Костов при голямата приватизация, изобщо нямаше да има проблеми със стабилността на пенсионната система и с нейното финансиране. Само че, когато ние дойдохме, вече беше опоскана държавата в голяма степен, защото ние насочихме всички приходи от приватизация, от други дейности към сребърния фонд.

Тоест вие сега като Бойко Борисов казвате - Симеон Сакскобургготски преди това беше опоскал държавата. . .

Аз не говоря за Симеон Сакскобургготски, говоря за голямата приватизация на г-н Костов на безценица, и дайте да не ме сравнявате с Бойко Борисов, защото четири години не съм хленчил за лошо наследство, въпреки че всяко правителство оставя наследство, и добро, и лошо. . .

Той, наследодателят ви беше коалиционен партньор, вие затова не можехте така да правите. . .

Аз съм критикувал и НДСВ за не малко неща, неща като приватизацията на БТК, начина, по който се приватизира, цената, това, че се продадоха ЕРП-тата. Това според мен е много вредно за държавата и се лиши от приходи, от финансов инструмент и от инструмент за социална политика. Но нека говорим, ако искате, за нашето наследство. Осем милиарда и 200 милиона беше фискалният резерв, който оставихме, колко е сега - 4 милиарда, стопен наполовина. За какво? Някой да е видял някакъв ефект, някой българин в своя джоб, да може да купи повече стоки? Основният проблем сега е, първо, застиването на икономиката и нейното свиване. Миналата година Германия расте с близо 3 процента, България - нула растеж, 0.1 - хайде. Това сериозно ли е? Второ, свиване на вътрешния пазар, защото с тази политика на замразяване на доходите, съчетана с инфлацията, хората купуват по-малко. Трето, пълна некомпетентност, както ви казах, и в тези условия държавата казва - ами, извинявайте, нямаме пари и затова няма да компенсираме пенсии, няма да увеличаваме минимална работна заплата. Абсолютно безотговорно.

Трябва ли да има минимална работна заплата, питах и социалния министър, върху която толкова да се спори? Браншовете, нека си се разбират за осигурителните прагове. . .

Това е все пак върху някакъв стандарт в нашите условия. И в 20 държави от Европейския съюз има минимална работна заплата. Ние предложихме в парламента да бъде 300 лева и това е съвсем поносимо за бюджета. И знаете ли, тези циркове и театри. . .

Въпросът е дали е поносимо за частния бизнес?

Поносимо е. Голяма част от бизнеса, знаете, работи при... минималната работна заплата все пак е някакъв стандарт. Реално много често дори хората, които се осигуряват на минимална работна заплата, формално я получават, получават повече. Нали разбирате? Затова ни беше нашата политика баланс между по-сериозна социална политика и такава политика данъчна, намаляване на данъците, която да изсветли данъците и да направи безсмислено укриването им, което беше масова практика. И много хора са ми казвали, бизнесмени средна ръка, когато намалихте данъците на 10 процента, корпоративния . . .

Става по-скъпо да ги криеш...

Става безсмислено да ги криеш.

Да, обаче с осигуровките не е така. С осигуровките, които вие се готвите да вдигате . . .

Ние намалихме осигуровките с 11.5 пункта за 4 години. И това отговаряше на икономическата ситуация и на състоянието на пенсионната система и на пазара на труда. Сега ситуацията е различна и аз смятам, че ако попитаме хората: вие какво предпочитате - да работите до 67 години или да плащате сега малко повече, с два пункта по-големи осигуровки, ще предпочетат, според мен, второто.

Зависи кого питате. Ако питате един 25-30-35-годишен човек, ще предпочита да си взема кеш веднага повече пари, а не да мисли дали ще доживее 67. . .

Нашата пенсионна система затова сега е на такова състояние, защото 90-те години например нямаше никаква система, реално погледнато, и хората не се осигуряваха. И знаете ли, един човек на 35 години ми каза, 35-36 - аз имам, аз работя от 20-годишен, значи реално работя 15-16 години нонстоп, но съм осигурен, казва, за 8 години, последните години, когато започнаха нещата да се нормализират, да изсветляват в България. И казва - аз как ще се пенсионирам изобщо някога? Затова недейте да казвате, че не им пука. Вече започва да им пука на много хора.

По време на публичното обсъждане по управленския проект на левицата в социалната сфера казвате, че ще създадете нови 200 хиляди работни места и ще намалее безработицата 5-8 процента. Как ги смятате тези работи като обещавате? В смисъл, не бих оспорвал това, че се готвите да въведете мерки, с които да търсите някакъв ефект, например на пазара на труда, но това напомня на 800-те дни на царя, на 3-те години на Бойко Борисов. . .

Ами дайте тогава да извадим управленската. . . програмата, дайте да извадим програмата на БСП от 2005 година и да сравним какво сме изпълнили, защото за разлика от други партии, които се появяват с гръм и трясък, обират много надежди на хората, това важи и за НДСВ, това важи и за ГЕРБ, и след това не си изпълняват обещанията, ние си изпълняваме обещанията, затова сме много внимателни и предпазливи.

Как сметнахте, че 200 хиляди?

Ами затова си има наши експерти, защото става дума за четири години мандат. Не за една все пак.

И не средно по 50 годишно, а накрая. . .

Аз ще ви припомня - 2005 ние обещавахме да свалим безработицата под 10 процента. Свалихме я на близо 6.5. Така ли беше? Така ли беше?

Зависи от всички методики на смятане. . .

Хубаво, добре. Обещахме да създадем 200 хиляди работни места, 240, създадохме 340 хиляди работни места за четири години. Така ли беше? Така беше.

Това не си го спомням, но щом казвате.

Така беше. Обещахме еднократно да увеличим доходите с 20 процента във връзка с влизането в Европейския съюз, т.е. ориентирайки се към 2007-а. Минималната работна заплата в България с колко нарасна? Много повече, а средната работна заплата, а пенсиите? Средната пенсия нарасна с 85 процента в България за четири години. Затова много добре знаем каква е тежестта за БСП да поеме ангажимент, затова много внимателно ги преценяваме.

Как ще стане това с 200-те хиляди? Кое ще направите вие, което не прави сегашното правителство?

Ами, то първо трябва да правим почти всичко обратно на сегашното правителство, ако трябва да бъда честен, защото най-лошото днес е, че държавата се превръща в непредсказуемия фактор в икономиката и по отношение на хората, и това, което се разиграва вече 5 месеца почти между двама министри с мълчаливото съгласие на министър-председателя, визирам Дянков и Тотю Младенов, единият казва: аз съм за, трябва да се вдигне минималната работна заплата, почти всеки ден го казва по телевизии и радиа, сигурно и при вас днес го казал, е, хубаво. . .

. . . аргументи.

Ами, хубаво, правилни са аргументите му. Трябва и повече да се вдигне, до 300, както предложихме ние, отчитайки инфлацията. Другият казва: ами, няма пари. Ами, смешка. . . в тази ситуация ако ти смяташ, че това, което предлагаш, е правилно и не се случва, подаваш оставка, казваш: извинявайте, дотук бях. Какъв е този социален министър, който не може да си отстои аргументите. Ами, това е, извинявайте, цирк, това е театър, за да чуят хората и да имат надежда и да кажат: хайде, добре, няма да протестираме утре, няма да протестираме вдругиден, може би след един месец ще увеличат. Няма да увеличат, защото не им пука. Те го показаха, и премиерът си каза: аз, вика, искам да остана с една магистрала, една спортна зала, мисля, че. . . А, и Лувърът, българският Лувър. Това е, за другото измива ръце. Ама, хората живеят сега, днес, искат днес да могат да си купят стоки, да си платят тока, парното, да си пратят децата на училище и да им купят нещо, не след 4 години.

Каква еволюция между другото, г-н Станишев. Така говореше десницата през 1990 г. - нищо не ми обещавай за утре, след като 45 години вашата партия, чиито наследници все обещават за утре...

Нашата партия с всички нейни кусури, дайте да не спорим, че е най-социалната партия и именно точно по отношение на тези неща, като социално подпомагане, пенсии, майчинство. Винаги сме влагали много усилия и сме постигали резултат. Дайте да говорим за майчинството например. 400 дни майчинство, най-дългото едва ли не в Европейския съюз, кой го въведе? Ние.

То е интересно, че пък Европейският съюз не го прави, въпреки че има средствата, защото това има и големи недостатъци. Представяте ли си след това. . . ние се намираме явно на темата на майчинството в момента, но. . .

Аз съм на бащинството по-скоро, но нали знаете. . .

А да не би. . . бащинство ли ще взимате?

Ами, аз се пошегувах в парламентарната група, че от май месец излизам в отпуска по бащинство, тъй като майката очевидно няма да вземе отпуска по майчинство, но това е шега.

Ама ето, и тя не ще, нали. Тя ще е съгласна ли 400 дни, както по вашето правителство, да не ходиш на работа.

Ами, тя не може да си го позволи, защото. . .

Ще се деквалифицира. . .

Не само, не е така.

Ами, всеки... всеки човек няма да може да си го позволи.

Вижте, маса хора... вчера бяхме на гости при едни приятели, те ще си го ползват и са много доволни от това, защото. . .

Ама, това добре ли е за този човек, който ще го ползва, за кариерата му, за развитието му, в една активна възраст...

Ами, те са решили да го ползват и им харесва, и освен всичко останало за този период държавата плаща близо 90 процента от заплатата, която е получавала майката. Това го нямаше преди. И какво си говорим, излезна статистиката от преброяването, ами ние изчезваме. Ако няма такава фокусирана политика за поощряване на майчинството, с финансовия ресурс. . .

Ние пак изчезваме, въпреки тази политика. Може би не е. . .

Ами, извинявайте, хайде да вадим статистика и да видим, че точно последните години, до 2010 г. имаше ръст на раждаемостта, за първи път много сериозен, видим, и за първи път има обратен срив 2010 г.

Който не се отразява при вас персонално обаче.

При мен не. Напук на, напук на правителството на Бойко Борисов. . .

Е сега Бойко Борисов ще каже, че благодарение на. . . ето, създал е условия, че и вие вече искате да. . .

Не виждам, не виждам никакъв негов личен принос в този процес.

Трябва ли държавата да регулира повече цени, предвид поредните протести за цените на горивата, хората искат 2 лева да дават за бензин, не повече. Това единственият начин да стане по този начин, по който си го представят протестиращите, е да се върнем към време, което го е имало в България, и то в демократичните години, Министерският съвет с постановление определя цената на бензина. При Виденов беше така, при Стефан Софиянски след това беше така.

Как да стане. . .

Отмени се, отмени се от Иван Костов.

Няма как да стане в пазарна икономика по този начин. Още повече държавата не разполага с тези инструменти, с които разполагаше по-рано, дори за пазарна икономика говорим. Ами когато продадеш "Нефтохим" за 100 милиона долара, като успоредно му опростиш дълговете и много други неща. . .

Според вас "Нефтохим" трябваше да остане държавен?

Да, според мен трябваше да остане държавен, защото когато имаш държавно предприятие, тогава държавата като принципал може да провежда и социална политика. Затова бяхме против продажбата на "Нефтохим", ЕРП-та, които са по същество монополистите. . . когато продаваш на монополист, на пазара се създава неизбежно монопол. Всеки капиталист. . .

Нали има внос на горива?

Ами вижте, вижте и промените в законодателството от това правителство - те ограничават възможностите за други играчи на пазара, от гледна точка на митническите складове. Завишиха така критерии, че останаха малко играчи. Начините са няколко, според мен. Първо трябва да има действително либерализация на пазара, защото когато има жива, реална конкуренция, а не номинална, докато има двама или трима основни производители и разпространители, винаги могат да се договорят картелно. Винаги. Значи трябва да се подменят правилата. Ние сме готови да го правим. Второ, държавата може да седне в диалог за определен период от време да постигне известни резултати с основните играчи, но това не може да бъде трайно. И трето. . .

... играхте, с договарянията. Те сега...

Да, и даваше ефект за определен период от време. . .

... го играят и нямат бензин в страната, толкова петрол, опашки по бензиностанциите, защото държавата решила да регулира нещо.

Напротив, възникнаха опашките и започнаха да вземат мерки в тази посока, за да ограничат износа и да има за вътрешния пазар. Но това е друга тема. Ние не сме Русия, не сме производител, а сме вносител на петролни продукти, на петрол по-точно. И трето, когато имаш реално увеличаване на толкова цени, в това число на горивата, тук държавата е длъжна по време на кризата, това е мое дълбоко разбиране, и ние го правихме, по време на кризата, 2008-ма, началото на 2009-та, да компенсира доходите, за да могат хората първо да си позволяват това, което са си позволявали допреди, и, второ, това стимулира вътрешния пазар, разберете. Пари, които се дават на хората, те се връщат в икономиката и в държавата, и я задвижват. Цялата политика на това правителство е тотално сбъркана - икономическа и социална. И резултатите са налице. И затова утре, на площад "Батенберг", в 11.30 часа много хора ще дойдат да протестират във връзка с 1 май и състоянието на страната.

Друга тема от седмицата, която остро поставихте от БСП, е за полицейското насилие, във връзка с кадри от ареста на финансиста Тенчо Попов, поискахте анкетна комисия, казахте, че ще сезирате Европейската комисия. Много интересно, какви са аргументите ви сега да се прави анкетна комисия за полицейското насилие, след като намерихте страшно много аргументи против такава същата анкетна комисия през 2009 година. Тогава вие бяхте на власт, опозицията тогава искаше, тогава искаше да се направи, бяха конкретни случаи на полицейско насилие . . .

Припомнете ми . . .

. . . за които искаха, два случая са били, по които се иска през 2009 година анкетна комисия. Вие тогава казвате, че това ще блокира работата на МВР, че ще. . .

Не, дайте да си говорим с конкретните случаи. Ако не си ги спомняте, да не говорим.

Най-известният случай от вашето време беше Чората. Чората, 2005 година. Там, дето се казва, не е настъпен по ръката, а е убит човекът.

Мога, мога да ви кажа, че винаги са вземани мерки и е имало конкретни наказания, в това число, нали, преследвания по отношение на полицаи, които са превишили права. Какво се случва сега? Това искане за анкетна комисия не е първо и не е първи случай на полицейско насилие. И ние този въпрос сме го повдигали. . .

По време на вашето управление, според "Отворено общество", 35 драстични, регистрирани случаи от тях.

А сега? Ама какво сравнявате - преди и сега? Това означава, че ако преди е имало нещо нередно, сега трябва да продължи със засилена сила ли. . .

Не, въпросът е, че тогава вие не сте искали анкетна комисия, както и сегашните управляващи, те май пък ще се съгласят, както излиза от вчерашни изявления, но. . .

Изобщо не им вярвам.

. . . но това, което вие сега искате, сте бил против него преди две години или три?

Вижте, дайте да разделим нещата. Значи, полицията по дефиниция трябва да бъде способна да упражнява сила, за да има ред в държавата. И ако има съпротива при ареста, ако има бандитски действия, естествено трябва да упражнява сила. Но сега има политика на сплашване и на репресии, която се проявява много ясно. Извинявайте, кажете ми, според вас, министър Цонев например, който го арестуваха във Военномедицинска академия при преглед и го влачиха по земята едва ли не, слагаха го на колене, с подкрепата на прокурора, къде, ще бяга ли? Няма друг
начин да бъде арестуван, ако трябва? И това, което видяхме с кадрите, които бяха излъчени завчера, не е ли скандално като поведение, освен че го биеха този човек, накрая се и снимаха за спомен, като башибозуци, извинявайте, се държат. Но това не е първият случай. Ами Кърджали? Въпросът е следният. . .

Ами Чората?

Въпросът е следният, че министърът. . .

А случаите, които са довели до отсъждане, главно от периода на вашето управление и предходните управления, на милион лева обезщетения от Европейския съд за правата на човека за полицейско насилие в България. . .

Мога да ви кажа следното, мога да ви кажа следното. . .

И те не засягат последния период.

Аз мога да ви кажа кой период засягат, защото. . . Недейте да играете със статистиката. Засягат периода преди нашето управление. Такива са, такава е. . . .

Двадесет и седем осъдителни решения за случаи от 1998 г. до 2010 г. Ето, сега коректно го чета.

Хубаво, до 2010 г. Хайде да ги разбием и да видим колко от случаите са за периода 2005-2009 г.

Но има такива, нали?

Ще ви кажа, 80 процента са от периода преди 2005 г. Хващам се на бас с вас. Аз понеже знам скоростта на разглеждане на делата. Това не означава, че при нас всичко е било перфектно. Но ми кажете кога е имало толкова демонстративно поощряване от страна на министъра на вътрешните работи на подобно поведение.

Чората, 2005 г.

Не смятам, че е било същото, не смятам, че е било така. В последната година. . .

Тогава го убиха човека.

Говоря за поощряване, системно, от страна на министъра на вътрешните работи. Ако искате, поканете г-н Миков да говорите конкретно по един или друг случай и какви мерки е предприел, защото знам, че е предприемал конкретни мерки. Сега. . .

Не казахте г-н Петков, а г-н Миков да поканя.

Да, предложих г-н Миков да бъде поканен.

Защото май случаят с Чората беше при министър Петков.

Ами, не си спомням.

При г-н Петков беше, 2005 г.

Аз мога да ви кажа какво се случва сега. И това. . .

Не, въпросът е можеш ли да преодолееш един проблем сега, ако се фокусираш върху него единствено и само с политически цели срещу противника си. . . а не виждаш проблема в това, че полицията в България, наследник на милицията, така е научена и не успява политическата класа, включително и с министър-председател Сергей Станишев, да промени този манталитет.

Аз съм убеден и смятам, че в момента има целенасочена политика на правителството, поощрявана и от премиера, поощрявана и от министъра на вътрешните работи, полицията да се държи по този начин. И това. . . затова имаше много случаи - Кърджали. . . Когато поканихме министъра на вътрешните работи във връзка пак със случай на полицейско насилие, той каза, че така трябва да се действа по същество. Горна Оряховица. Сега този случай. Това не е единичен случай, а е система, защото това правителство се крепи върху комбинация от репресия. . .

Извадил съм си съобщението за Чората, г-н Станишев. Часове след смъртта на този човек полицията съобщава, че е умрял от сърдечен шок. Вие говорите в парламента, че това не компрометира работата на българската полиция. . .

Аз говоря?

. . . акция "Респект". Това го казвате в отговор пред парламента. Ето - смъртта на Ангел Димитров-Чората не е причина да бъде компрометирана акцията "Респект", заявява Сергей Станишев в парламента на 9 декември.

Вижте, ако искате да си говорим по този случай, дайте ми време, ще си извадя всички документи. Защото вие сега. . . на компютъра, а аз нямам възможност да ви отговоря с факти. . .

Въпросът е по-общ.

Не, по-общият. . .

Какво трябва да се направи с полицейското насилие в България? И дали наистина трябва само политическо да бъде обяснението, което се опитвате да дадете?

Не само политическо, не само политическо. Но в тази ситуация, ако имаше воля да се реагира, би трябвало да се реагира незабавно. При това, извинявайте, значи, тези факти, голяма част от тях, са известни много отдавна, говоря за начина на задържане например на Тенчо Попов или на Николай Цонев, от близо една година и на прокуратурата, и на МВР.

Да, от съобщенията личеше, че е имало дори проверки в прокуратурата по този въпрос.

Разбира се, че. . . Въпросът е, че аз съм убеден, че така им е заповядано, защото политиката на министъра на вътрешните работи е да показва, да всява, нали, страх, да показва. . . Спомняте ли си, бяха нахлули в жилището на един певец също по погрешка?

А, на Човека глас.

Да, Човека глас. Това не е единичен случай, това е все по-засилваща се система. И тя не е само в полицейското насилие, извинявайте, репресиите са по отношение на всеки. Лекарското съсловие ги изкараха почти всички престъпници и некадърници. Защо? Аз ще ви кажа моята версия. Защото това е едно от организираните съсловия, които бяха есента готови да протестират. И тогава управляващите си казаха - какво можем да направим, за да не изпълним нашите обещания? Аха, трябва да направим кампания и да изкараме лекарите некомпетентни, лекари убийци и лекари, които източват здравната каса като цялостна политика. И това се реализира. Какво можем да кажем по отношение на много други протестиращи? Ами, същото, същият похват. Те са
два похвата на управляващите. Единият е да залъжат протестиращото съсловие или група хора, да кажат - чакай, спокойно, тук сега ще подпишем споразумение, след половин година ще го изпълним. Естествено не се изпълнява, както беше със споразумението с лекарите.Другият е репресия и мачкане. Ами, хората се страхуват вече да протестират. Затова БСП пое, нали, ангажимента, ние като политическа партия, която трудно може да бъде сплашена, да организираме протести. И затова призоваваме всички нашите членове да се включват и в други протести. . .

Въпросът е какво е решението с полицейското насилие, ако се излезе извън политическото говорене? Защото така се вкарвате взаимно. . . даже сега като чета, дето казвате, цъкам на компютъра, чета какво са говорили тогава по ваш адрес. От ДСБ казват, че вие сте нареждал в случаите. . . в два конкретни случая с двама починали задържани от МВР. Сега, вие казвате министърът. . .

Което е пълен абсурд.

. . . той ги организира тези работи. И така някак си се бетонирате политиците на два противоположни лагера, в зависимост от това кой е на власт, а полицията продължава да си бие.

Не, честно казано, ми е малко смешно да се съпоставя, така, полицейщината по време на управлението на тройната коалиция и сега, просто защото са несъпоставими нещата. Хайде да си говорим сериозно. Нали много добре разбирате, че сега и професионалистите в МВР ги е срам от това, което се случва, от тази употреба на МВР и на полицията, и на ДАНС за политически цели. Аз твърдя, заставам с името си, че такава политика не е имало по мое време. Твърдя го.

Защо БСП иска отмяна на доживотния затвор. . . или не е БСП, а е лична инициатива на Любен Корнезов?

Това е лична инициатива на Любен Корнезов. Той коректно информира парламентарната група.

В партията подкрепяте ли го?

Не сме имали политическо обсъждане и не сме вземали решение по този въпрос. Има различни тенденции в правните ни кръгове, така да го кажа, и това трябва да се прецени много внимателно. Ще го обсъдим допълнително. Тази инициатива е на г-н Корнезов. Защото пък от друга страна. . . нали знаете, че ако се направи едно допитване по отношение на смъртното наказание например, което е отменено в България, знаете ли какъв ще е резултатът, досещате ли се?

Ще се върне.

Ще се върне.

А доживотният затвор. . . ще се бетонира.

Да. Това обаче засяга степента на цивилизованост на едно общество. Аз не говоря тук по отношение на доживотния затвор, говоря по отношение на смъртното наказание. . .

Не, за смъртното е решено. . .

Е, да. . .

. . . но понеже вие повдигнахте. . .

Не, аз ви давам. . . защото нали знаете каква ще е реакцията сред много хора - как така някой, който е злодей, убиец и разбойник. . .

Не стига, че няма да го убием, ами и да. . .

Не стига, че няма да го убием, а отгоре на всичкото ще може и да бъде помилван, по-рано пуснат от затвора. Това е много сложен морален казус. Нямам отговор, нали, на този въпрос в личен план. . .

Любен Корнезов казва - трябва да има за всяко човешко същество надежда. . . и привежда примери от европейското право.

Той смята така и така го защитава. Има своите аргументи тази теза. Аз за себе си нямам категоричен отговор.

Какво става в "Дума"? На 20 април главния редактор не го пуснали да влезе в редакцията. Вътрешнопартийни битки според публикации. . .

Според чии публикации?

Медиапул.

Медиапул или, какво, "Капитал". . .

Медиапул пише. . .

. . . може би е също. . .

Медиапул специално цитирам, но. . .

Вестник "Дума" е левият вестник в България. Мога ясно да кажа, че нито аз, нито ръководството на БСП когато и да било сме се намесвали в редакционната политика, и няма да го правим, защото вестникът трябва да бъде достатъчно свободен за мнението на левите читатели и лявомислещите хора. Така ще бъде и занапред.

Ден преди пленум на БСП, в началото на месеца, "Дума" с унищожителна статия срещу президентската формация АБВ. Румен Петков на въпросния пленум защитава формацията и президента. След това излиза, малко по-късно, статия "Високомерието винаги е спъвало БСП", подписана от "Сеньор Позитано", който. . . според Медиапул зад него се крие самият президент.

Вижте, ако правите реклама на Медиапул във вашето предаване. . .

Не. Вярно ли е това?

. . . какъв е смисълът да. . .

Не, аз пък смятам, че може би сте по-информирани. . .

Вижте, аз смятам, че в "Дума" трябва да излизат различни мнения. И мога да ви кажа, че са излизали най-различни статии по отношение на ръководството на БСП, критични. Няма лошо в това. Не виждам обаче смисъла сега да се водят някакви вътрешнопартийни дискусии, след като имаме един много ясно дефиниран опонент, ГЕРБ, и предстоят ни избори. И това, от което хората, лявомислещите хора в България се нуждаят, е да видят консолидация на партията и преследване на общи цели.

Опитва ли се. . .

Не заради нас, а в името на страната.

Опитва ли се президентът да повлияе на партията, чийто лидер беше и го издигна за президент, при избора на кандидат за президент?

Аз съм казвал нееднократно, че смятам за естествено да говорим и с президента по отношение на това кой да бъде президентът, издигнат или подкрепен от БСП. Такъв разговор. . .

Стефан Данаилов, казва той.

Такъв разговор. . .

Той става. . .

Абсолютно става Стефан Данаилов. И много други наши членове. . .

А той иска ли?

. . . и не членове стават. Вижте, при нас започна процес на номинации. Той е демократичен. Ще се появят според мен поне десет, а сигурно и повече, много достойни, солидни имена. . .

Аз до седем ги изброих, ама ще ги коментираме после. . .

Повече ще се появяват, повярвайте ми.

До 30 юли ще събирате номинации.

Не, те ще приключат, предполагам, номинациите, през юни, след това ще вземем решение. Успоредно ще правим социологически проучвания, ще говорим с всички тези хора, които имат желание. . .

Тоест до края на юни ще знаем вашия кандидат?

Да, това е нашето намерение, нашият график, който сме си формирали на национален съвет.

При Стефан Данаилов работата изглежда, че май той не иска. Вие като говорите с него. . . Чета негови интервюта, казва - абе, не ставам, не ща. Това дълбоко вътрешно негово убеждение ли е, или ако партията му се помолите, всички хора го поискате, ще го навиете?

Ами, нека да видим какви ще са резултатите от номинациите и ще говорим с всеки кандидат, в това ч