Филип Попов: Ние поставяме на масата управленската и законодателната програма, по която имаме съгласие

Юли 19, 2022 Новини БСП в медиите 0 603

Вярвам, че ИТН може да се включи отново в процеса на промяната, убеден е Александър Симов

„Ние поставяме на масата за преговориуправленската и законодателната програма, за която се съгласихме ние, "Продължаваме промяната", "Демократична България" и отцепилите се от "Има такъв народ". Предстои тя също да бъде обсъдена с парламентарната група на "Има такъв народ". Това каза заместник-председателят на парламентарната група на „БСП за България” Филип Попов в „Здравей, България” по Нова телевизия. 

„По отношение на руската газ, когато изготвяхме тази програма по времето на първия мандат с Асен Василев, ясно записахме да стартираме с всички доставчици на газ, включително „Газпром”, така че не оставим през есенно-зимния период домакинствата, бизнеса, детските градини без газ”, посочи той.

„БСП и „Демократична България” са в двата политически спектъра, но винаги сме намирали пресечната точка, с оглед защита на националния интерес. Ние сме подкрепяли техни разумни предложения, както те са подкрепяли наши в социалната сфера. И двете формации ясно сме заявили, че трябва да направим редовен кабинет в рамките на този парламент, за да преодолеем тази криза. Със служебен кабинет това няма как да стане”, коментира още Филип Попов.

Социалистът подчерта, че експертен кабинет не би могъл да носи тази политическа отговорност, която може и трябва да носи един политически кабинет.

„Смятам, че има един последен шанс за това, когато седнем да говорим, да оставим различията настрана, а да видим това, което ни обединява. В крайна сметка това е смисълът на третия мандат”, коментира секретарят на парламентарната група на „БСП за България” Александър Симов в „Тази сутрин” по бТВ.

Социалистът бе категоричен, че има база, на която да се говори.

Той посочи, че управленската програма, върху която се стъпва в преговорния процес не е затворен документ и ако „Има такъв народ” участват в преговорите, тя може да бъде обогатена с техните идеи. „Готови сме да отчетем и техните предложения, стига те да получат подкрепа от другите партии”, подчерта Симов.

„Вярвам, че „Има такъв народ” може да се включи отново в процеса на промяната, защото хората, които са гласували за тях са хора, които искренно вярват, че България не може да продължи да се развива по начина, по който се развививаше при ГЕРБ и наистина искат тази промяна”, коментира народният представител от левицата.

Александър Симов коментира, че преговорите ще бъдат с всички представители на „Има такъв народ”, а не поотделно, но бе категоричен, че с ГЕРБ, ДПС и „Възраждане” БСП няма какво да си каже.