Георги Свиленски: Избори в момента оставят държавата без бюджет и без милиардите от Плана за възстановяване

Юли 19, 2022 Новини БСП в медиите 0 635

19.07.2022 г.

"Надявам се, че сме убедили не само президента, а и българското общество, че през последната година БСП е партията, която се държеше най-диалогично, най-адекватно, най-смирено и намираше разговор с всички партньори, за да положим усилия България да има редовен кабинет. В момента избори оставят държавата без бюджет за 2023 г., оставят я без тези 23 законопроекта, за да могат да дойдат милиардите по Плана за възстановяване и устойчивост и куп други проблеми, които трябва да бъдат решавани от работещ парламент и редовно правителство. Служебното правителство не може да свърши тази работа. Мисля, че и президентът също е осъзнал отговорността си да избере най-правилната политическа партия, която да стигне до по-голям брой парламентарни групи." Това заяви председателят на парламентарната група на "БСП за България" Георги Свиленски в предаването "Още от деня" по БНТ.

Той посочи, че през изтеклите седмици и месеци наистина са се поставили много разделителни линии и са се разменили личностни нападки, но изрази надежда, че противерочията ще бъдат изчистени и ще се намерят пресечните точки.

"Кирил Петков направи голям жест той да си оттегли кандидатурата за премиер. Това отвори възможността за преговори за нов кабинет, който, за съжаление, не успя да се формира с първия мандат. Оттам нататък работа на политическите партии и те да излъчат свои представители в изпълнителната власт, ако искат да участват в управление. Ние не искаме този и онзи в правителството не е аргумент. Нека да чуем и аргументите на другите, да говорим. Мисля, че ще намерим баланс", каза Свиленски.

Председателят на парламентарната група на левицата отчете като проблеми на действащото правителство лошата комуникационна политика вътре в коалиция и че е нямало програма. "Програма вече има, остава да оправим комуникацията", каза той.

"Сега остава с тази програма да убедим и колегите от "Има такъв народ", защото те не участваха в съставянето ѝ. Тя е за 6 месеца, но това не означава, че правителството е с такъв срок - просто казваме, че за 6 месеца ще решим тези проблеми. Разписани са по срокове. Като ги изпълним, ще се отчетем пред медиите и пред българските граждани и продължаваме със следващите 6 месеца или 1 година, в които да дадем хоризонт на правителството да работи", посочи социалистът.

Свиленски обърна внимание на основната задача на коалицията - борбата с корупцията и смяна на модела на управление.

"Година и няколко месеца след падането на Борисов от власт излизат докладите на Сметната палата, че българските граждани са ощетени със 118 млн. Тази проверка беше направена по искане на БСП в 44-то Народно събрание, когато ни се обясняваше как всичко е нормално, как от тол системата ще влизат ще влизат 1,400 млрд. лв. и как пътищата ще се ремонтират с тези пари. И в крайна сметка докъде стигнахме - да виждаме едни разбити магистрали, да виждаме скандалите в "Автомагистрали" с отклонените средства и сега нова порция доказателства за кражбите на ГЕРБ", коментира той.

По думите на Георги Свиленски затова този модел трябва да бъде сменен - за да не се допуска никога повече парите на българските граждани да потъват незаконно в различни частни фирми, които не си вършат и работата.

Според социалиста е нормално "Продължаваме промяната" да предложат кандидатура за премиер. Той изтъкна, че БСП е поела ангажимент към правителството със своите министри и те са получили висока оценка и няма как да не ги предложи отново. Относно участието на министри от другите партии, Свиленски каза, че е тяхна работа да ги оценят и левицата няма да поставя нови разделителни линии.

Той подчерта, че темата за външната политика е намерила своето решение в програмата, където е записано, че ще се положат усилия за възстановяването на отношенията с Руската федерация. "Няма българин, който не усеща грешката с изгонването на руските дипломати и последствията, които биха настъпили от това, затова е формулиран и такъв текст", посочи Свиленски.

Относно доставките на газ, той също се позова на управленската програма, съставена от трите коалционни партньора, където е записано "възстановяване на разговори с всички възможно доставчици". По думите на Георги Свиленски, ако "Газпром" или други  дават сигурност на доставките и дават ниска цена, няма проблеми да се разговаря с тях.

"Когато няма газ и сметката поскъпва три или четири пъти, национално отговорната позиция е да защитиш българския интерес", категоричен е председателят на ПГ на "БСП за България".