Сергей Станишев: Имаме силата да преборим ГЕРБ и да победим в името на България

Май 01, 2011 Новини БСП 0 1513

  Единственият начин България да се измъкне от блатото е ГЕРБ да си ходи и това ще се случи

 

Единственият начин България да се измъкне от блатото е ГЕРБ да си ходи и това ще се случи. Имаме силата да преборим ГЕРБ и да победим в името на България. Ние сме алтернативата. С тези думи председателят на НС на БСП Сергей Станишев се обърна към повече от 15 000 протестиращи,  които, въпреки дъжда, се събраха на пл. „Ал. Батенберг" в София за Първомайския протестен митинг на левицата. „Днес за нас е ден на гнева. Тук сме, за да изразим нашия протест срещу политиката на правителството на Бойко Борисов и да поискаме неговата оставка", каза още Станишев.

Председателят на БСП беше категоричен, че всекидневно ГЕРБ нанася щети на страната ни и води България в задънена улица. Той напомни, че правителството излъга българските граждани, че ще въведе справедливост и ще осигури европейско бъдеще на България. По думите на Станишев именно ГЕРБ вкара страната ни в икономическа и социална криза.  Те донесоха отчаяние на стотици хиляди хора, които загубиха работата си, не могат да плащат кредитите си, настоящето за тях е борба за оцеляване и нямат вяра в утрешния ден. Наред с това управляващите обещават, че няма да повишават нито заплати, нито пенсии. Според лидера на БСП политиката на ГЕРБ се свежда само до празни приказки, насаждане на страх и репресия. „Това е антинародно правителство", възмути се Станишев. Той попита протестиращите каква оценка биха сложили на управляващите и получи оглушителен отговор: „Нула!".  „Ние не смятаме, че в България се живее прекрасно", добави лидерът на БСП.

Сергей Станишев беше категоричен, че социалистите ще продължат с протестите си, защото управляващите от ГЕРБ не разбират от дума, а от сила. Заедно с това БСП ще представи и алтернатива как страната ни може да бъде изведена от кризата. „Имаме силата и волята за това", категоричен беше Станишев. Той добави, че предстоящите избори са важни за бъдещето на България и ще бъде пагубно за страната, ако ГЕРБ спечелят. „Можем да спрем ГЕРБ", заяви лидерът на БСП и призова всички несъгласни с политиката на сегашното правителство да се противопоставят на безумието, което сега се случва в България.

Лидерът на БСП изтъкна значението на празника 1-ви май за всеки трудов човек, за правото му на работа, достойно заплащане и социална защита от държавата. Станишев развълнувано сподели, че за него в личен план днешният ден също е много важен, защото днес сутринта се роди дъщеря му Дария. „Искам тя да има бъдеще в България", каза в края на словото си лидерът на БСП.  

 

Слово на председателя на НС на БСП Сергей Станишев

На Първомайския протестен митинг на левицата

 

 

 

Скъпи приятели,

 

Честит Първи май, Ден на труда и на солидарността на хората, които работят. От края на 19-ти век този празник е свързан с една идея. С идеята на всеки трудов, нормално мислещ човек за неговото право на работа, за неговото право на достойно заплащане, за неговото право да може да отгледа своите деца и да им осигури бъдеще, за неговото право на социална защита от държавата. Този празник и този ден е свързан с много битки. Ние в България сме празнували Първи май и в различна обстановка. Имало е години, когато този ден е бил забранен, когато всяка демонстрация на Първи май е била потушавана с бой, с палки, с насилие, когато хората са вкарвани в ареста за това. Имаше и дълги десетилетия, когато хората на труда празнуваха Първи май с чувство за собствено достойнство, със спокойствие, с вяра в бъдещето.

         Днес ние сме тук, за да изразим нашия протест срещу политиката на правителството на Бойко Борисов, на правителството на ГЕРБ - едно правителство, което излъга българските граждани. Но най много излъга своите гласоподаватели, хората които повярваха на Бойко Борисов, че България ще стане за три години средноевропейска държава. Истина ли се оказа това обещание? Не! Те излъгаха, че ще дадат справедливост, че ще осигурят европейско бъдеще на страната. За всичко това ГЕРБ и министър-председателят излъгаха. Затова днес  за нас е Денят на гнева на обикновения българин. Митинги се провеждат не само в София, но в десетки други градове и стотици села на България. Защото за нас Първи май не е просто почивен ден, в който не работят предприятия и държавна администрация. Това е ден, в който се изразяват надеждите, проблемите на обикновените българи. Ние българските социалисти, нашите партньори от Коалиция за България, синдикалистите, искаме да кажем НЕ на политиката на правителството на Бойко Борисов. Затова искаме оставка на това правителство. Оставка!

Защото това правителство води България в задънена улица. То донесе отчаяние на много хора, на стотици хиляди българи,  които загубиха своята работа, които не могат да връщат своите кредите, които нямат вяра в утрешния ден и това е най-страшният резултат от управлението на ГЕРБ. Единственият начин България да се измъкне от тази тиня, от това блато в което ГЕРБ ни вкарва е правителството да си ходи. Оставка! И това ще се случи. Ние ще го постигнем.

         Преди малко повече от един месец ние дойдохме тук,  на този площад, да протестираме срещу политиката на ГЕРБ. Защото те вкарват България в икономическа  и социална криза.  Те лъжат, те не проявяват никаква социална чувствителност, нямат никаква социална политика, когато хората всеки ден се борят за оцеляване и не могат да си осигурят утрешния ден. Някои казват: след като веднъж изразихте вашия протест, защо отново? Защото има нужда, защото през последния месец се случиха още неща, които притесняват хората в България. Защото стана ясно с решение на правителството, че до 2013 година, за четири години управление на ГЕРБ, няма да има увеличаване нито на пенсии, нито на заплати. Ето това са обещанията на ГЕРБ и това е истинската им политика. Това правителство се държи нагло. Представете си: депутатите от ГЕРБ сложили отличен, почти всички без изключение, на министър-председателя. Каква оценка му слагате вие? Нула казват някои, двойка, слаб, защото това правителство може само да приказва. Само да обещава празни приказки и само да насажда страх. Страх срещу всеки, който е различен, който не е съгласен с това, което се случва в страната.

Но ние ме тук да кажем много ясно: Ние не сме съгласни с това, което се случва в България. Ние сме алтернативата и ще я реализираме с подкрепа  на българските граждани и за да постигнем тази цел, ние ще разговаряме с всеки, който иска ГЕРБ да си ходи час по-скоро. Защото всеки ден, всяка седмица, всеки месец от пребиваването на ГЕРБ на власт носи огромни щети на страната и това трябва да се прекрати. Ние имаме един много ясен начин да спрем всичко това. Да продължим с нашите протести - и с политическите протести на БСП, и с участието на социалистите, и с участието на всеки мислещ българин в протестите по различен повод. Защото, онези там, управляващите от ГЕРБ, разбират не от дума, а само от сила. Ние трябва да покажем нашата сила, която е тук на пощада и сред много други българи.

Ние също ще предоставим нашите алтернативи на българските граждани за това как България може да бъде извлечена от тази криза. А тя може да бъде извлечена. Заем, нашите обещания се гледат внимателно, знаем  колко трудно ще бъде да ги изпълняваме след поразиите на ГЕРБ. Но ние имаме и волята, и знанието, и силата да го направим.

         На нас ни предстоят изключително важни избори - за президент на страната, за кметове и  за общински съветници. Тези избори не са за бъдещето на БСП. Тези избори са за бъдещето на България и ние нямаме право да допуснем  ГЕРБ да ги спечели. Не защото ламтим за власт, а защото знаем, че това ще бъде пагубно за страната. Затова се обръщам към всички вас, социалисти от градската организация и от други организации на страната, които са дошли тук, и към наши коалиционни партньори, и към граждански сдружения. Нека да работим заедно, да търсим най-силните кандидатури с ясни социални и леви платформи, за да спрем това безумие, което се случва на нашата страна. Защото не смятаме, както мисли премиерът, че в България се живее прекрасно. Това не го споделя  огромното мнозинство от българите. Защото искаме да сложим край на това управление.

На днешния ден протести се провеждат навсякъде в Европа и ние сме част от усилията на Партията на европейските социалисти да спрем десните правителства в Европа от орязване на социалната държава, от нейния демонтаж. И ще трябва да градим социалната държава  наново след управлението на ГЕРБ. Защото това управление за двайсет месеца показа, че е управление на най-едрия капитал. То преразпределя пазари, унищожава малък и среден бизнес в интерес на монополите, на своите хора, във всеки сектор, в земеделието, във всяко едно друго дело в икономиката на страната. Това правителство показа, че е правителство на репресията, че е правителство което обслужва лобистки и частни интереси и най-вече,  че е антинародно правителство по-своята политика. Затова ние трябва да го спрем. Мнозина поставят въпроса - можете ли да го направите. Можем. Сигурен съм в това, защото Първи май, освен, че е ден на труда и ден на протеста срещу всяка социална несправедливост, е и ден на надеждата.

Днес  съм особено развълнуван пред вас, защото именно на този ден, тази сутрин се роди моята дъщеря. Тя избра да се случи така. Аз искам тя да има бъдеще тук в България. Моят баща, който дълбоко вярваше в социалните идеи, не доживя да я види. Но аз съм сигурен, че той би бил много щастлив, че тя се роди точно на Първи май. Да живее Първи май, Деня на труда! Ние вярваме в нашата кауза, ние имаме силата да преборим ГЕРБ и да победим, не заради нас, а в името на България. Честит Първи май! 

 

01.05. 2011г.                               

Гр. София