Явор Божанков, БСП: За пръв път сме първи в Европа по индустриално производство

Юли 17, 2022 Новини БСП в медиите 0 676

За 6 месеца увеличихме пенсиите повече отколкото ГЕРБ за 10 години

„Макар от 7 месеца България да има друго правителство и друга централна власт, самите контролни органи, старата власт на ГЕРБ и ДПС, е сраснала с институциите, икономиката, с местната власт и не е така лесно за няколко месеца да щракнем с пръсти и да имаме друга държава. Но сме сигурни, че това е пътят, никой не е казал, че ще е лесно и бързо. Видяхме какъв отпор даде тази паралелна държава, това задкулисие, когато интересите му бяха засегнати. Не само с ТЕЦ-овете, говорим за границата, закриването на специализираните съдилища.“ Това заяви секретарят на парламентарната група на "БСП за България" Явор Божанков в ефира на БТВ.

Като член на Правната комисия той обясни, че няколко пъти е присъствал на разговорите с главния прокурор. „Помним как на Правна комисия, когато отправяхме критики към него, че е зависим със старата власт и лично с Борисов, главният прокурор беше заснет да си праща съобщения с ПР-а на Борисов. Кой е очаквал, че сега същият прокурор ще разследва същия ПР и същия Борисов. Главният прокурор не за първи път опитва да изпере Борисов и този път въвлече европейски институции“, каза още той и допълни, че евродепутатът от левицата Цветелина Пенкова е обяснила целия механизъм и как Гешев е избрал точно определен депутат от ЕНП.

„Ние видяхме и самия казус, Борисов публично призна, че знае коя е Мата Хари. Въпросът, който зададохме в Правна комисия е, че след като прокуратурата са убедени, че това са фалшификати, след като Борисов публично обявява, че знае коя е, тогава прокуратурата разкри ли кой стои зад тези “фалшификати“?“, попита Явор Божанков. Той допълни, че по време на изслушването на Гешев в Правна комисия депутатите от ГЕРБ и ДПС през цялото време са дудукали на микрофоните, за да не се чуе какви въпроси се задават.

„В доклада, който пристигна скоро, е отбелязан напредък в съдебната система, но остава да тежи един основен проблем – идентифициран на европейско ниво и твърде очевиден за хората в България – това е фигурата на главния прокурор и нейната безконтролност“, заяви Божанков и допълни: „Закрихме специализираното правосъдие, това беше инструмент в ръцете на Гешев, и е факт, че корупционният натиск е намалял върху икономиката и това дава резултат.“

Народният представител от левицата посочи, че има две големи новини на европейско ниво – едната е, че България е първа по ръст на индустрията си и това се дължи именно на намалелия корупционен натиск и втората – този доклад, който отново ни казва, че трябва да решим въпроса с корупцията. „Ние създадохме нова Антиконституционна комисия с разследващи функции и реални инструменти, която обаче все е още не е приета и това е голямата задача, която остава“, каза още той.

„Със сигурност Борисов се опитва да реабилитира ГЕРБ под лозунга на някакви евроатлантически ценности“, категоричен е Божанков и уточни: „ГЕРБ не е нито дясна партия, нито евроатлантическа. Тя е партия, която е направила България енергийно зависима. Ако Борсов иска да се реабилитира, първо трябва да признае грешките си, да плати сметката за всичко сторени през тези 12 години и трето – да поеме по пътя на реформите, включително съдебната“, заяви той.

Според Божанков няма да е лесно да се състави мнозинство, но посочи какви са алтернативите – нова спирала от избори. „Ако държим ГЕРБ и ДПС извън властта, това означава, че трябва да направим коалиция. Никакъв друг вариант не е възможен, и ако тя изключва ГЕРБ и ДПС, това означава, че трябва да положим всички усилия. Всички социологии показват, че нови избори ще дадат по-сложна и по-лоша картина“, коментира той.

Ако третия мандат отиде при левицата Божанков обясни, че от БСП са запазили добрия диалог с всички партньори. „Вратата ни е отворена да разговаряме към всеки един от тях. Поставили сме висока оценка на нашите министри, тяхната работа трябва да продължи. Имаме един от най-добрите бюджети и актуализация. Много е постигнато дотук. България е една от малкото страни, които компенсира 100% електроенергията над 250 лева за мегаватчас. По време на криза, инфлация и война ние увеличихме пенсиите и то с повече, отколкото ГЕРБ за последните 12 години. Това нещо е свършено само за 7 месеца в тази тежка обстановка, и затова заслужава шанс да продължи“, заключи народният представител от левицата.