Политиката на правителството демотивира българските военнослужещи

Апр 28, 2011 Новини БСП 0 1483

БСП ще информира ЕК за системното нарушаване на граждански права, включително за скандалния арест на Тенчо Попов   Политиката на сегашното правителство води до създаването на армия, която няма да е способна да гарантира териториалната цялост и независимост на България

БСП ще информира ЕК за системното нарушаване на граждански права, включително за скандалния арест на Тенчо Попов

 

Политиката на сегашното правителство води до създаването на армия, която няма да е способна да гарантира териториалната цялост и независимост на България. Това заяви председателят на НС на БСП Сергей Станишев след среща на ръководството на БСП и на ПГКБ с ръководството на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва. Според лидера на БСП правителството не предприема последователни действия в областта на отбраната и въоръжените сили и липса система за модернизация. „Всичко, което се направи демотивира българските военнослужещи", възмути се Станишев. Той изтъкна, че най- силната страна на Закона за отбраната и за въоръжените сили, който беше приет от предишния кабинет, беше системата за социално осигуряване и мотивиране на военнослужещи. „Не можеш да имаш професионална армия, ако не създадеш такава система", обясни председателят на БСП. Станишев изтъкна, че по време на срещата офицерите и сержантите са изразили притеснение от сегашното състояние на националната сигурност, нивото на професионализъм и авторитета на институциите.

„Видяното вчера е голям срам за МВР", коментира Станишев по повод скандала около видеозаписа с ареста на Тенчо Попов. Според лидера на БСП от записа става ясно, че разпореждането за използване на СРС се дава устно от вътрешния министър. „Това е противозаконно, това е скандал", възмути се Станишев и заяви, че социалистите ще настояват въпросът да бъде поставен в парламентарната подкомисия за контрол на СРС. По думите му от записа става ясно и че такъв тип поведение на служителите на МВР се толерира. „То не е за първи път", отбеляза председателят на БСП и припомни случая със семейството в Кърджали и ареста на бившия министър на отбраната. „Министърът носи отговорност за действията на полицаите", заяви Станишев. Според него вътрешният министър би трябвало до днес да е предприел действия за наказване на служителите. Обяснението на лидера на БСП защо това не се прави е, че системно се насърчава подобно поведение - министърът и правителството не търсят резултат, така че даден престъпник да бъде осъден с достатъчно доказателства, а публичен и пиар ефект. „Това е политиката на ГЕРБ - политически поръчки, безогледно действие, погазване на човешки права", категоричен беше лидерът на БСП. Той отправи упрек и към прокуратурата. „При подобно поведение на полицаи, къде е прокурорът", попита Станишев.

Председателят на БСП напомни, че социалистите предстои да информират ЕК за скандала с парламентарната комисия за конфликт на интереси, при който с политически цели беше променен правилникът на Народното събрание и се удължи мандатът на председателя от Атака. БСП ще информира Комисията и за системното нарушаване на граждански права, включително и за последния скандален случай. Според Станишев при тази тенденция на бездържавност не може да се очаква много оптимистичен доклад на ЕК за България през лятото. На журналистически въпрос дали БСП ще поиска анкетна комисия по случая Станишев отговори: „Ще поискаме, но нали знаете какъв ще бъде отговорът на това мнозинство в парламента?".

Сергей Станишев определи като „плашене на гаргите" твърдението на премиера Бойко Борисов, че колкото повече европартньорите говорят за Шенген, толкова повече България ще говори за спазване на трипроцентния дефицит. „През последните години България винаги е провеждала политика на финансова стабилност. Това, с което премиерът се похвали, е наследство от предишното правителство. То намали външния дълг под 15%", изтъкна лидерът на БСП. Той добави, че сега има увеличаване на дълга с близо 1 млрд.лв. за една година, което ще се плаща от българските данъкоплатци. „Най- голямото нарушаване на бюджетната дисциплина се извършва от ГЕРБ през последните години", добави Станишев. Според него политиката на финансова стабилност трябва да бъде продължена, но тя не може да замени политиката за реален икономически растеж и социална отговорност. „Защото днес хората живеят все по- бедно. Не мога да разбера безразличието на държавата към това, което реално се случва в страната", каза още лидерът на БСП.